2018. február 1., csütörtök

Átadták a 2018-as Artisjus-díjakat – íme a nyertesek

Fotó: Margaret Island Facebook
Február 1-jén a zenész társadalom és szakma reggeltől estig a zenei alkotókat ünnepelte: napközben a Dalszerző Expón, este az Artisjus Díjátadón. A Könnyűzenei alkotói életműdíjat Wolf Péter kapta.
Ma rendezték meg az Artisjus 2018-as díjainak átadóját. A szerzőket 7+1 kategóriában jutalmazták. Az Artisjus-díj célja 2001 óta, hogy ösztönözze és elismerje a kortárs magyar zeneművészeti és irodalmi alkotótevékenységet, s így az előadók mellett tevékenykedő szerzőkre irányítsa a figyelmet, őket ünnepelje.
Az Artisjus-díjat a zenei szakma ítéli oda: a beérkező ajánlásokat az Artisjus vezetőségének tagjai összesítik és ők döntenek a díjazottak személyéről. Az Artisjus-díjazottak kiválasztásában részt vettek az Artisjus vezetőségi tagjai mellett a junior díjakat odaítélő bizottság tagjai is. Nevezetesen Bágyi Balázs, Both Miklós, Czutor Zoltán, Hollós Máté, Jónás Vera, Madarász Iván, Malek Miklós, Sebestyén Áron, Sugár Miklós, Szabó Áron, Szakos Krisztián, Tihanyi László és Victor Máté határoztak a díjazottakról idén.
Rendhagyó módon idén egy szerzőcsapat is díjat kapott az Artisjustól: a Margaret Island háromfős szerzői közösségének Junior Artisjus-díjat ítélt a zsűri. Lábas Viki, Füstös Bálint és Törőcsik Kristóf munkájának értékelésénél kifejezetten a dalszerzői együttműködést díjazták. Ráadásul február másodikától háromfős csapatokban írnak zenét magyar és külföldi szerzők a BP/SC dalszerző táborban, ahova a svéd szervezők többek között az immár Junior- Artisjus-díjas Törőcsik Kristófot is beválasztották.
Hét zenei kategóriában díjazták a szerzőket, illetve idén is átadták a tavalyi év legjobb produkciójának járó díját.
Íme a kategóriák díjazottjai:
Könnyűzenei alkotói életműdíj: Wolf Péter
Az Év Könnyűzeneszerzője: Závodi Gábor
Az Év Könnyűzenei Szövegírója: Tariska Szabolcs
Az Év Könnyűzenei Produkciója: Fishing on Orfű
Az Év Junior Könnyűzenei Alkotói: a Margaret Island szerzői közössége (Füstös Bálint, Lábas Viki, Törőcsik Kristóf),  Szeder-Szabó Krisztina, Szendrői Csaba
Az Év Komolyzenei Műve Jeney Zoltán: Aus tiefer Not
Az Év Junior Komolyzenei Alkotója: Brandenburg Ádám
Az Év Magyarnóta-szerzője: Tóth János István

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése