2018. február 5., hétfő

Dorogi Péter: „Mindenki hallgasson a szívére, úgyis mindent az fog eldönteni!”

Fotó: ITI Facebook
Január végén teltházas koncertet adott az Intim Torna Illegál Debrecenben, a Roncs bárban. Dorogi Petivel még a fellépés előtt beszélgettem arról, hogy milyen változáson ment keresztül a zenekar és mi a véleménye a mai feltörekvő zenekarok hozzáállásáról. A negyedik ITI lemez is készül és már nem is kell olyan sokat várni.
Még csak most kezdődött el az új év és már koncerteztek is, pedig az évkezdés a zenészeknél a pihenésről szokott szólni. Hogyan értékelnéd az előző éveteket?
Dorogi Peti: Lett egy új basszus gitárosunk, Bikali Sanyi, aminek nagyon örülök, mert stúdió ember és fényképész is egyben. Más szemszögből látja a zenekart és egy teljesen új energiát hozott ebbe a kis csapatba. Ha valaki kicsit elfárad, akkor tök jó, hogy itt van a Sanyi, mert belőle lehet merítkezni és spannolja az embert. Jót tesz a zenekarnak meg a lemezkészítésnek is.
Bikalik Sanyi Fotó: ITI Facebook
Amikor Kiss Sándor (a zenekar előző basszusgitárosa) kilépett a zenekarból, nem pánikoltatok, hogy hogy fogjátok megtalálni a megfelelő embert a helyére?
Peti: Nem volt könnyű, de szerencsénk volt. Ádámnak, a dobosunknak volt egy haverja, aki basszusgitáros. Neki szóltunk először, hogy jöjjön el és zenéljünk egy kicsit együtt, amikor egyébként több basszusgitárost is meghallgattunk körülbelül négy órán keresztül. Ekkor már Bikalik Sanyi felhagyott a zenéléssel és úgy döntött, hogy inkább stúdió ember lesz és zenekaroknak fog lemezeket készíteni, s mint producer közreműködni. De végül Ádám barátja nem ért rá és beajánlotta Sanyit, mert úgy gondolta ő sokkal jobban passzolna a zenekarba. Mikor már az összes basszusgitárost meghallgattuk, akkor jött Sanyi és azonnal működött a kémia közöttünk. Nagyon örültem és egyhangúan őt választottuk negyediknek. Ha úgy vesszük könnyű volt, hiszen más zenekarok akár egy-két évig is szenvednek mire új basszusgitárosuk lesz.
Egy korábbi interjúban azt nyilatkoztad, hogy régen a határidők szabták meg a dalok születését, most pedig inkább már a kreativitásnak engedtek.
Peti: Más lett a zenekar elképzelése saját magáról és arról, hogy mi az, amit a zenén keresztül el szeretne érni. Az volt a baj, hogy a végén már nagyon furcsa üzleti szemléletű, ilyen „adjunk ki valamit” felfogás lett és ebben nem hiszek annyira. A zenekarokkal kapcsolatban azt gondolom, hogy ha valami jó és betalál az emberek szívébe, lelkivilágába, akkor tök mindegy, hogy most van-e mögötte bármilyen támogató, business meg sok pénz, akkor is el fognak menni az emberek a koncertjükre. Egy zenei művészet akkor kezd el üzletté válni, amikor már vannak támogatók, de még akkor sem fontos. Inkább onnantól lesz nehéz, amikor a zenekar fellép és rengeteg ember dolgozik körülötte. Olyan ez, mint egy hangyaboly. Az egyik hangya észrevesz egy morzsát a negyediken és a pincéből elindul az összes hangya a morzsáért. Mindenki azon az egy morzsán dolgozik, amit az az egy hangya talált. Na ilyen egy zenekar.

A teljes interjút a Music Backstage oldalán olvashatjátok! Tovább a folytatásra

Készítette: Létai Alexandra

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése