2016. december 10., szombat

Egy este Balázs János zongoraművésszel

fotó:jegy.hu
A főváros egyik legjelentősebb épületében, a Zeneakadémián került sor a számos nemzetközi versenyen díjat nyert  zongoraművész, Balázs János zongoraestjére pénteken.


Balázs János december 9-ei zongoraestje alkalmával teltházas koncertet adott a Zeneakadémia falai között. A közönség "Cziffra György 1962-es BBC koncertjének műsorát" hallhatta ezúttal. Sokan azt gondolhatják, hogy ilyen koncertek alkalmával csak az idősebb korosztály tagjai ülnek a nézők soraiban, ennek ellenére sok fiatal kíváncsi volt a tehetséges zongoraművész játékára. Aki nem ismerné a művészt, az lejjebb megtalálja a legfontosabb tudnivalókat.

A helyszín csodálatos volt, különleges atmoszférája van a Zeneakadémiának. Balázs János pedig kiváló zongorista. Kicsit féltünk, hogy unalmas lesz 1,5-2 óráig egyetlen ember előadását figyelni, de János folyamatosan fenntartotta a figyelmet és az idő nagyon gyorsan telt. Fantasztikus előadásnak lehettünk fül- és szemtanúi. Ajánljuk minden olvasónknak, hogy látogasson el egy Balázs János koncertre, hiszen élőben van igazi varázsa a klasszikus zenének.

Alexandra Létai (@l.szandi) által közzétett videó,

Az est programja:


"Cziffra György 1962-es BBC koncertjének műsora"


Bach-Busoni: D-dúr prelúdium és fúga, BWV 532, 
Scarlatti: 2 szonáta, K. 159, K. 533, 
Schumann: Tokkáta, op. 7,
Chopin: Berceuse, op. 57, Asz-dúr ("hősi") polonéz, op. 53  ***  
Liszt: 6. magyar rapszódia, É-dúr polonéz, Nagy kromatikus galopp, 
Szerelmi álmok, no. 3, 
Vecsey-Cziffra: Valse Triste, 
Strauss-Cziffra: Kék Duna keringő

"Úgy zongorázik, még annál is jobban, mint Cziffra György, olyan fenomén, aki egyedülálló a világon, emellett van benne lírikusság, az ember valósággal megijed tőle, hogy milyen adottságai vannak." (Vásáry Tamás - 2007)

fotó: Balázs János facebook
Balázs János Junior Prima- , Liszt- és Gramofon-díjas zongoraművész, a lengyel állam kitüntetettje, a Prima Primissima Díj zeneművészet kategóriájának 2016-os jelöltje. 2002-ben, 13 évesen felvételt nyert a Zeneakadémia különleges tehetségek osztályába. Az egyetem befejezéséig hat nemzetközi zongoraverseny győztese. 19 ország művészei közül az Európai Koncerttermek Szövetsége neki ítélte a Rising Star Díjat. Hangversenyeket adott a világ legismertebb koncerttermeiben. A Snétberger Központ tanára. Ingyenes gyerekkoncertjeit már több mint 10 ezren látogatták. 2016-ban a Bazilika előtt egyedülálló szabadtéri zongoraestet adott több mint 10 ezer ember előtt. A Cziffra György Fesztivál alapítója és művészeti vezetője. Egyéni zenei látásmód jellemzi előadásait. Hitvallása, hogy a zene csakis a lélek legmélyebb és legőszintébb érzelmeiből születhet meg.

Balázs János:
"Arra nem emlékszem, hogy eldöntöttem volna, hogy zongoraművész leszek. Arra emlékszem, hogy folyamatosan csak a zongorával foglalkozom. De nem is tudnék mással, ez már annyira belém ivódott, hogyha elmegyünk nyaralni, akkor biztosan keresek egy zongorát bárhol vagyunk, mert nem tudok nélküle meglenni. Bárhol látok egy zongorát egy kicsit le kell ülnöm. Ez már az életem része,nem tudok nélküle élni és nem is akarok. 
Nálunk állandóan szólt a zene. Vagy azért, mert valamilyen hangfelvételt hallgattunk vagy édesapám zongorázott otthon, ezért választottam a zongorát többek között. Ez egy olyan indíttatás volt, ami rögtön a bűvkörébe kerített engem és már egészen pici koromban, 4-5 éves koromban elkezdtem  az általam hallott zeneműveket kikeresgélni a zongorán. Persze még kottát olvasni vagy egyáltalán a zenetörténetről semmit nem tudtam. Aztán elkezdődött a klasszikus zenei indíttatás Cziffra György, nagy példaképem hatására. Az ő lemezei szóltak otthon és 6-7 évesen elhatároztam, hogy klasszikus zenét szeretnék tanulni."
Akinek felkeltettük érdeklődését máris ajánljuk a 2017-es Balázs János- bérletet:

„Balázs János-bérlet – A Zongora 1-ben”


2017. március 27. (hétfő), 19.30 óra – Zeneakadémia Nagyterem
„A költő szól”
 Chopin: 4 ballada (g-moll, F-dúr, Asz-dúr, f-moll), Liszt: h-moll szonáta

2017. április 30. (vasárnap), 19 óra – Festetics Palota, Tükörterem
(1088 Budapest, Pollack M. tér 3.)
„A természet zenéje”
Schumann: Erdei jelenetek, op. 82, Liszt: Erdőzsongás, A Villa d'este szökőkútjai,
Ravel: Éjszakai lepkék, szomorú madarak (Miroirs), Debussy: Hangok a fűben, Holdfény,
Bartók: Az éjszaka zenéje, Hajsza

2017. december 8. (péntek), 19 óra – Festetics Palota, Tükörterem
(1088 Budapest, Pollack M. tér 3.)
„Isteni színjáték”
Liszt: Dante szonáta, GounodLiszt: Faust keringő, Liszt: I. Mefisztó keringő,
Dubrovay: Parafrázis a Faust, az elkárhozott témájára
2017. december 10. (vasárnap), 10 óra – Festetics Palota, Tükörterem
(1088 Budapest, Pollack M. tér 3.)

A hangszerek világa – „MVM Koncertek – A Zongora”
Balázs János hangszerbemutató koncertje gyerekeknek
(3-6 éves gyerekeknek ajánlott!)
2017. december 10. (vasárnap), 11.30 óra – Festetics Palota, Tükörterem
(1088 Budapest, Pollack M. tér 3.)
További részletek: itt

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése