2016. március 24., csütörtök

Alföldi: A múlt szabadsága - Tárlatvezetés Vitáris Ivánnal

fotó:Kossuth Webradió
A múlt szabadsága - Alföldi Róbert ( Jászai Mari-díjas színpadi rendező, színész) gyűjteménye az avantgárd legjelentősebb művészeinek reprezentatív műveit tartalmazza, egy olyan anyagot, mely nemzetközi viszonylatban is különleges.



A magángyűjteményt a Mai Manó Házban lehet még április 3-ig megtekinteni, ahol kaphatunk egy kis ízelítőt a neoavantgárd fotóművészet világából. A hiánypótló, átfogó gyűjtemény több mint ötszáz művet tartalmaz.A kiállításon ebből csaknem 180 képet tekinthetünk meg. A gyűjtemény további jelentősége, hogy sok lappangó felvételt, kallódó képeket és kópiákat mentett meg a pusztulástól. A magyar avantgarde nagyjai mellett olyan világhírű külföldi fotóművészek alkotásai szemléltetik ezt a párhuzamot, mint pl. Arnulf Rainer, Thomas Ruff, Rudolf Schwarzkogler, Joel-Peter Witkin, Günter Brus, Jürgen Klauke.A kiállításon bemutatott csaknem 180 mű három kulcsszó köré csoportosítva mutatja be a neoavantgárd fotóművészet reprezentatív alkotásait: testiség, identitáskeresés és rejtőzködés.

fotó:Balázs Dávid
Aki nincs nagyon tisztában a neoavantgárd világával, az mai szemmel kissé meghökkentőnek találhatja a képeket. A képek befogadása nem mindenki számára egyszerű. De ha megismerjük ennek a kornak a körítését, akkor kapunk egy kis segítséget, hogy jobban megértsük mit szerettek volna mindezzel elérni az alkotók.

"Mai szemmel azt lehet mondani, hogy durvák, önkínzóak,  perverzek, tiszteletlenek, káromlóak, tisztességtelenek, romlottak (...) És mégis azt gondolom, hogy ez egy ártatlan anyag." - jellemezte Alföldi Róbert.

Április 3-i zárásig számos kísérőprogrammal, tárlatvezetéssel várják majd a Mai Manó Házba a látogatókat.A Kossuth Webrádió a március 23-án Vitáris Ivánnal megrendezett tárlatvezetésen vett részt. Az Ivan and the Parazol énekesét a kiállítás után mikrofonvégre kaptuk. Hallgassátok meg a vele készült interjút!




A kiállítás megtekinthető:
2016. január 16. - április 3.
hétköznap 14 és 19 óra,
hétvégén 11 és 19 óra között.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése