2021. szeptember 21., kedd

Búcsút inthetünk a műanyag elviteles dobozoknak: itt a RAKUN Dobozközösség

Fotó: Kőfaragó Zsuzsi

A műanyagszennyezés okozta problémákról naponta hallhatunk; hol egy újabb szemétszigetet fedeznek fel, hol egy újabb állat pusztulását okozza. Az elmúlt évek adatai szerint jelenleg körülbelül 150 millió tonna műanyag szennyezi a világ óceánjait. A brit Nature magazin fenntarthatósággal foglalkozó rovatában jelent meg június 10-én az a spanyol-angol tanulmány, mely szerint a műanyag zacskók és PET palackok után az óceánokban úszkáló harmadik leggyakoribb hulladéktípus az étel elviteles doboz. A megdöbbentő mennyiségű  elviteles csomagolóanyag okozta szemétért egyébként nem kell az óceánig mennünk: a Tudatos Vásárlók Egyesülete számításai szerint csak Budapesten évente több mint 13 millió darab ilyen műanyageszköz fogy, ha ezeket a szemétre került dobozokat egymás mellé raknánk, a sor Budapesttől Lisszabonig érne.

A koronavírus járvánnyal járó korlátozások hatására az egyik legnagyobb hazai csomagolóanyag forgalmazó adatai szerint az elviteles dobozok forgalma a duplájára nőtt, ez a probléma hívta életre a RAKUN Dobozközösség projektet is.

A projekt célja, hogy az egyszer használatos elviteles dobozokat egy újratölthető alternatívával váltsa fel. A közösség tagjai a Rakun partner vendéglátóhelyeken (elfogadóhelyeken) különleges rozsdamentes acél Rakun dobozba kérhetik az ételüket, vagy rendelhetik házhoz. A tagsági díjat a Rakun Dobozközösség applikációt letöltve fizethetik be a vendégek. Ez egy fix havi díj, amiért cserébe a dobozokat korlátlan alkalommal használhatják és bármelyik résztvevő vendéglátóhelyen kérhetik ebbe az ételt.

Fotó: Kőfaragó Zsuzsi

A rendszer lényege a higiénia, nem véletlen, hogy a Közösség kabalaállata a mosómedve (angolul racoon). Itt ugyanis a vendéglátóhely nem abba a dobozba teszi bele az ételt, amit a vendég visszahoz, hanem azt elveszi és egy előzőleg szabályosan fertőtlenítő mosással elmosott tiszta dobozba teszi az új rendelést.

A rendszerhez eddig országszerte 55+ vendéglátóhely csatlakozott, de folyamatosak a jelentkezések. Az elfogadóhelyek listája mind a Rakun applikációban, mind a www.rakun.hu weboldalon megtalálható. 

Kövesd a RAKUN Dobozközösséget!

www.rakun.hu

Facebook: https://www.facebook.com/rakuncommunity

Instagram: https://www.instagram.com/rakuncommunity/


Hogyan működik a rendszer?





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése