2017. december 10., vasárnap

Blahalouisiana interjú- Jancsó: "Angliába semmiképp sem!"

Fotó: Blahalouisiana Facebook
Barbi & Jancsó a Blahalouisiana két oszlopos tagja akusztikus koncertet adott kedden a Kuplungban. Nem is lett volna jobb alkalom elcsípni őket egy beszélgetésre, így a koncert után akadt egy kis idejük és beavattak minket mi minden vár a bandára a közeljövőben, hol fognak koncertezni, milyen meghatározó dolgok történtek velük mostanában és, hogy mit főzött és sütött Barbi és Jancsó a legutóbbi vacsoracsata alkalmával.

KWzó: Melyik formációt preferáljátok jobban: mikor csak ketten vagytok vagy az egész zenekaros felállást?

Fotó: Blahalouisiana Facebook
Jancsó: Igazából a zenekarosat jobban szeretjük, de mindegyik teljesen más. Nehéz választani,mert mindegyik más pálya.  Amikor nagykoncert van, akkor többen vagyunk a színpadon és egy nagyobb esemény. Az akusztikus felállás pedig egy személyesebb dolog.

Barbi: Ma az akusztiksu koncerten játszottunk Blaha dalokat is a cover számok mellett. Ez ilyen kis felspannolás arra, hogy az emberek jöjjenek majd a teljes felállásos koncertre. Ilyenkor az a taps, amit  kapunk az egész zenekarnak szól. De tök jó, hogyha a többiek is ott vannak, mert az sokkal nagyobb élmény.

KWzó: A novemberi lemezbemutató koncertetek az A38-on teltházas lett. Mivel fogjátok megspékelni  a legközelebbi budapesti fellpést december 28-án a Dürer kertben?

Barbi: A visszajelzések szerint nagyon sokan lemaradtak a novemberi koncertünkről, mert hál’ Istennek túl kicsi volt a hely.  Ezért minden olyan extrát, mint a vokalistát a plusz zongoristát elhívjuk a Dürerbe.

Jancsó: A lemezbemutató koncertre 10 hónapot készültünk mire összeállt és jó lett. Plusz négy ember volt még velünk a színpadon. Úgy érezzük, hogy összejött minden és jól sikerült az este. Viszont, amit nagyon sajnálunk és örülünk is egyben, hogy úgy hallottuk, hogy olyan 300 jegy még gazdára talált volna. Úgyhogy az az extra, hogy ezt megmutatjuk a többi embernek is még egyszer. Illetve nyilván lesznek kisebb változtatások, de alapvetően a november 3-ai koncertanyag lesz.


KWzó: Felléptetek a Budapest Showcase (BUSH) fesztiválon is novemberben a Kuplungban. Hogy látjátok, tudtok majd kamatoztatni belőle?

Fotó: Blahalouisiana Facebook
Barbi: Abszolút kamatoztatunk belőle. Tök jó volt a meetinges része is, ahol mindenféle koncertszervezővel és bookerrel lehetett beszélgetni. Illetve vicces volt, mert úgy készültünk, hogy ez egy showcase fesztivál és angol setlistet nyomunk le, mert mégiscsak így illene. De végül a közönség nem hagyta. Megpróbáltuk eljátszani az Ahol összeérnek és a Túl távol elég közelnek az angol verzióját és az történt, hogy ahogy elkezdtük játszani a közönség magyarul énekelte. Így elkezdtem én is a második verse-től magyarul folytatni. Sokkal nagyobb hangulat lett!

Jancsó: Itt Kelet- Európában a tallinni Music Weeknek a kistestvére ez a BUSH. Ismerjük személyesen a szervezőket és nagyon szurkolunk nekik, hogy 4-5 éven belül nője ki legalább akkorára magát mint a tallinni. Akkor fogják igazán úgy érezni a külföldi zenekarok, hogy showcase fesztiválon vannak. De most is nagyon jó volt már. Ez egy jó irány és egy jó út nekik.

Fotó: Blahalouisiana Facebook
KWzó: Ha külföld felé kacsintgatnátok akkor hova mennétek? Úgy hallottam már Anglia felé nagyon nem éri meg, helyette lenne több lehetőség Közép-Európában.

Jancsó: Angliába semmiképp sem!

Barbi: Pont ezt akartam mondani, hogy oda nem is tervezünk menni, mert ez olyan, mint tű a szénakazalban. 

Jancsó: Angliába akkor lehetne majd kimennünk, ha lesz több lemezünk és egy olyan nagy bázisunk a magyar közönségből, akik kint laknak Londonban és eljönnének egy klub bulira, mint ahogy a Quimby, Tankcsapda vagy a Kispál is csinálta jó pár éve. Oda nekünk így lenne csak értelme kimennünk. Ami számunkra nyitott kapu lehet, az inkább a Benelux államok: Hollandia, Belgium… Illetve Ausztriában is voltunk három hete és tök jó volt. De emellett a Kelet-Európa is egy jó vonal. Most voltunk áprilisban Tallinnban és ott kaptunk meghívást Lettországba és Litvániába, úgyhogy lehet ebből lesz valami jövő tavasszal vagy ősszel. Tehát mindenfelé megyünk. Anglia egy nagyon nehéz téma. Ott minden sarkon van egy ilyen zenekar. Amerikához meg lottó ötösnyi szerencse kell, meg hatalmas mennyiségű pénz, hogy az ember kezdjen ott  valamit és ki kellene költözni mondjuk  fél évre minimum.  

Fotó: Blahalouisiana Facebook
KWzó: A legutóbbi klipetek a Waltz under the Moon számhoz készült, ami egyben hágai turnénapló. Mesélnétek erről egy kicsit?

Barbi: Szeptember elején voltunk Hágában, ami már a második koncertünk volt ott. Ez az Embassy Fesztivál volt, ami egy városi rendezvény. Mindenféle kultúrának megjelentek a tradicionális ételei, illetve volt egy könnyűzenei színpad is, ahova meghívtak minket.  Szerencsére nagyon jó időnk volt és nagyon sok ember hallotta a zenénket. Utána sok pozitív visszajelzést kaptunk, hogy tetszett az embereknek.


Jancsó: Az első is nagyon jó volt, még április végén és odajöttek hozzánk, hogy ezzel lehetne valamit kezdeni. Folyamatosan szervezkedünk és van egy csapat, aki segít. Keressük a lehetőségeket. Nyilván sokkal egyszerűbb mikor azt mondják, hogy gyertek, van pénz. Mármint ilyenkor útiköltségre gondolunk, nincs semmiféle gázsi. Itt ilyenkor a zenekar úgy megy, hogy repülőjegyet és a szállást fizetik maximum.

Barbi: Lehet menni, terjeszteni az igét. Aztán mikor harmadjára vagy negyedjére megyünk vissza, akkor már reméljük, hogy lesznek olyan emberek a közönségben, akik azért jönnek, mert mi játszunk ott és ismerik a dalokat.

Fotó: Blahalouisiana Facebook
KWzó: Még egy kicsit térjünk vissza a koncertekre. Január 16-án felléptek a MÜPA-ban, ami már most teltházas. Meséljetek erről!

Barbi: Ez úgy fog kinézni, hogy Balázs Ádám lesz a zenei producere és Dobri Dániel és Farkas Bence fogják hangszerelni a dalokat. Lesz 10 vonós, 3 fúvós, két vokalista és Hammond-orgona.

Jancsó: Egy 21 fős zenekar fog összeállni.

KWzó: Úgy tudom a napokban vacsora csata volt nálatok, legalábbis az Instagramon kiraktatok pár videót és képet. Ahogy ki lehetett venni Jancsó és Iván (Ivan and the parazol) főzött/sütött.

Fotó: Blahalousiana Facebook
Jancsó: Ez onnan jön, hogy Ivánnal jó barátságot ápolunk és amúgy a két zenekar is egymással. Volt már ilyen többször, így úgy gondoltuk, hogy az idei most karácsony előtt lesz három héttel.

KWzó: És mi volt a menü?
Jancsó: Ivan nagyon aranyos volt, készített kis menükártyát. Zöldborsó krémleves volt az előétel. Volt még steak babkörettel és édes burgonyával.

Barbi: A desszert pedig az én titkos családi rétes receptem volt, amit életemben először készítettem el. Az a vicces, hogy előző este megcsináltuk édes anyukám segítségével az öt tekercs túros rétest, majd kiraktam az erkélyre, mert nem fért be a hűtőbe és reggelre beleevett valami varjú. Úgyhogy kezdhettem az egészet előröl,de a madarak jól laktak!

Készítette: Létai Alexandra

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése