2015. augusztus 28., péntek

Állati jó program - Nyíregyházi Állatpark

Foto:Balázs Dávid ©
Magyarosrzág első állatkertje, 1974-ben nyitotta meg kapuit Nyíregyházán, a sóstói üdülőövezetben. Nyíregyházi Vadaspark néven robbant be a köztudatba, s nagyon sokan, a mai napig ezen a néven emlegetik. Kisgyerekként biztos sokan jártak már itt a szüleikkel, hiszen óriási élmény bejárni az óriási területen elhelyezkedő állatparkot. De azóta sok minden változott...

Forró nyarunk van, még ha néha lehűlés vagy esőzés is köszönt be. A nagy melegben el se tudunk képzelni más programot, minthogy strandra menjünk és lehűtsük magunkat. De fő a változatosság, így kilátogattunk a gyerekkori élményeket idéző nyíregyházi állatkertbe.



De kezdjük a kijutással. Utunk Debrecenből indult és fél óra alatt már Nyíregyházán is voltunk. Előre megnéztük, hogy melyik busszal lehet eljutni az Állatparkba. Nagy szerencsénkre a 8-as busz, ami majdnem közvetlenül a bejárat előtt tesz lesz, 20 percenként járt, így a vonattal összhangban nem kellett sokat várni. Az út is mindössze 18 perc volt az állatkertig. Ahogy közeledtünk és megláttuk a parkolót, kicsit lehidaltunk, hogy mennyi kocsi áll ott. Ezek után arra számítottam, hogy nagyon sokan lesznek. Úgy tűnik, a nagy meleg nem tántorította el az ide látogatókat.

Mikor beléptünk a kapun, egyből megpillantottuk a nagy tömeget, hiszen nagyon sok fagyis, limonádás, büfés bódé tárult a szemünk elé, ahol próbálták hűteni magukat az emberek. Szerencsére a terület sok helyen erdős és egészen tűrhető az időjárás, ahhoz képest,hogy  40 fok volt a napon. S szerencsére elég nagy a terület ahhoz, hogy kényelmesen elférjen a nagy látógatói tömeg is.


Foto:Balázs Dávid ©
Igaz körülbelül 10 éve voltam utoljára a Vadasparkban (belém ez a név ivódott), de óriási változáson ment keresztül. Nem csoda, hiszen mára az egykori kis Vadaspark, hazánk emlősállatokban gazdag, legnagyobb vidéki állatgyűjteményévé nőtte ki magát, ahol földrészenkénti csoportosításban ismerkedhetünk meg a különféle állatokkal.

A vidéki állatkertek közül először itt láthattunk fókabemutatót, valamint a nyíregyházi állatkertben adták át az ország első vidéki tengeri akváriumát, melynek a szirti cápa is a lakójává vált.

Az állatpark főbb látványosságai többek között a Magyar Őspark, a Trópusi Ház, a Sarkvidéki Panoráma, az Afrikai Panoráma, a Dél-Amerika Ház és a Zsiráfház.

Ahogy emlékeszem, a 2000-es évek elején még nem volt ennyire színes a választék. S ahogy a sétánk során láttam, több helyen még most is újítások és átalakítások zajlanak. Ahogy körülnéztünk és felmértük a terepet, láthattuk, hogy egy nagyon színvonalas helyre csöppentünk. Tisztára külföldön éreztük magunkat, de nem a sok külföldi szó hallatán, hanem a nagyszerű atmoszféra és a színvonalas terep miatt.

2015 termékeny év, hiszen csokornyi bébivel gazdagodott az állatkert. Ahogy láttam, a kisgyerekeket ez nagyon boldoggá is tette. Ráadásul lehetőség nyílt számukra, hogy etessék akár a csíkosfarkú makikat is.

Őszintén szólva féltem, hogy 20 éves fejjel már nem fog lekötni az állatkert, igaz nagy lelkesedéssel indultam neki a kalandnak. De kellemesen csalódtam, hiszen előjöttek a gyerekkori emlékek, láttam a sok újítást, hiszen 2010-ben az állatpark területén épült fel a Zöld Piramis az Ócenáriummal, Esőerdőházzal és Tarzan ösvényével. A Zöld Piramis építészeti különdíjat is nyert. Itt megtalálhatjuk a komplett pesti Tropikárium kínálatát. Szóval kettőt egy csapásra!

Ugyan még folyamatos fejlesztés alatt áll az állatkert, cseppet sem zavarja az oda látogatókat az építkezés. Bármely korosztály számára ajánlani tudom, hiszen ez az egész napos program leköti a kicsiket, nagyokat egyaránt!


A Vadaspark nem szokványos állatkert. Megpróbálja eltüntetni a határokat ember és állat között, hogy aki itt jár, azt érezhesse valóban vadregényes tájakon kalandozik,így az óriás területet bejárni egy napos program is akár.

A gyerekeknek a séta végén mini-vidámpark és játszótér nyújt kikapcsolódást. A sétányok mentén található vendéglátóhelyek pedig mind-mind azt szolgálják, hogy a vendégek egy kellemes, és tartalmas napot tölthessenek el.

Személyes tapasztalat: 

A fóka showra érdemes minél hamarabb érkezni, hogy legyen hely az árnyékos ülőhelyek között!


Érdemes figyelni, hiszen napi három időpontban kezdődik a fóka show, valamint testközelből találkozhatnak a délutáni órákban a papagájokkal is az ide látogatók. Ráadásul tevelovaglásra is van lehetőség a kicsik számára (az utóbbiért külön kell fizetni).

Egyetlen negatívumot tudok csak felhozni,mégpedig azt, hogy a belépők nem épp barátiak,de a kedvezményekről  részletesen: jegyárak itt!

Fotók: Balázs Dávid ©


Cím: 4431 Sóstófürdő, Sóstói út

Telefon:
(00-36) 20-297-68-62
(00-36) 20-297-89-38
(00-36) 42-479-702
(00-36) 42-500-535

Telefax: (00-36) 42-402-031

A vadaspark honlapja: www.sostozoo.hu
Zöld Piramis honlap: www.zoldpiramis.hu
Hotel Dzsungel honlap: www.hoteldzsungel.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése