2016. március 13., vasárnap

A fanatikus kólásdoboz-gyűjtő

Fotó:©Gyulai Imre
Gyulai Imre 2012 óta Coca-Cola gyűjtő. Körülbelül 2000 különböző doboz van a birtokában,de emellett palackok és üvegek is gazdagítják gyűjteményét.  Mindezeket a  szobájában tárolja, s a világ minden kincséért sem válna meg tőlük. A gyűjteményben a világ számos országából vannak különlegességek.

Olvassátok el az Imrével készített interjút, hiszen még több érdekes  dolgot megtudhattok erről a szenvedélyről!

Fotó:©Gyulai Imre
Miért pont a kólás dobozokra cuppantál rá ennyire?
2012 óta gyűjtöm a Coca-Cola dobozokat, palackokat! Mindez úgy kezdődött, hogy megtetszett a 2012-es FIFA VB-re kiadott 6 darabos doboz szett! Legelső dobozaim ezek voltak, illetve az akkor, klasszikusnak számító „alap” dobozok. Akkor még nem voltak kiépített gyűjtői kapcsolataim!


Előtte gyűjtöttél valami mást is?
A „gyűjtögető életmódod” a Coca-Colával kezdtem! 


Külföldi darabok is vannak? Ha igen mely országokból?
Szinte az összes kontinensről vannak dobozaim! A legtöbb persze Európából származik! Nagyon sok országot fel lehetne sorolni! Pár különleges:
Tunézia, Egyiptom, Irak, India, Kína, Thaiföld, Malajzia, Oroszország, Japán, Kanada, Mexikó, Brazília, Chile, Kanada. 
Sajnos az antarktiszi jegesmedvékkel még nem cseréltem dobozokat! 
A gyűjteményem két részre lehet osztani, a dobozokra és az alupalackokra. Ezeket gyűjtöm a leginkább! Így a további kérdésekbe a palackokat is belevenném!

A legrégebbi.

Melyik a  

        ...legrégebbi dobozod/alupalackod?
A legrégebbi dobozom egy 1985-ben lejárt német klasszikus Coca-Cola teli, azaz bontatlan doboz!
A legrégebbi alupalackom egy 2006-ban lejárt francia Coca-Cola Bläk teli palack! Erről a típusú palackról azt kell tudni, hogy kávés ízesítésű! A tervem, hogy majd egyszer valami különleges alkalomból felbontom!

     
A legkülönlegesebb.



... legkülönlegesebb?
            Tulajdonképpen számomra az összes doboz és alupalack különleges! Van egy 2005-ös Star Wars-os szettem, ami Hong Kongból származik, ez is 6 darab dobozból áll és bontatlan dobozok! Már csak abból kiindulva is különlegesek, hiszen ritka darabok mind a Cocagyűjtők, mind a Star Wars fanok körében!
A legkülönlegesebb alupalackjaim, azok a palackok, amik UV-fény hatására más mintázatot fednek fel, mint az eredeti! Ilyen például a magyar M5-ös palacksorozat, amiből nekem az 5 palackból csak egy darab van meg, sajnos!

Fotó:©Gyulai Imre

         ...legritkább?
Önmagában a régi dobozok is nagyon ritkák, de ami különösen ritka darabok, azok a dobozok és palackok, amik nem kerültek értékesítésre! Például termékminták, vagy valami mellé kapható elsősorban palackok vagy dobozok! Ilyenek voltak a 2015-ös McDonald’s-os palackok és a piros „100 éves a Coca-Cola kontúrpalack” palackok is! 2008-ban A Coca-Cola egy pályázatot hirdetett meg , aminek a lényege az volt, hogy tervezni kellett egy Coca palackot. Ezt SLOW nyerte meg a Cokefej palackkal! Igaz ez a palack értékesítésre került, de kizárólag a Sziget fesztiválon lehetett hozzájutni, persze limitált volt a darabszám!
A ritkaság és az értékesség összefügg!           
       
A legértékesebb.
...legdrágább?
            
2015 nyarán lehetett csináltatni saját tervezésű egyedi palackot! Én is csináltattam! Ezen a palackon barátnőm és én vagyunk rajta! A Kiss Happiness kampány alkalmából lehetett készíteni. Számomra ez a legegyedibb, legszebb és legértékesebb!

Hogyan jutottál hozzá a ritkaságokhoz?
Nem csak én vagyok, ilyen Coca megszállott! A világkülönböző részén is élnek gyűjtők és egymás között cserélgetünk! Van, hogy kiteszek egy „Keresek Coca-Cola dolgokat” posztot és sokszor meg is keresnek emberek ritkaságokkal!
Egy bizonyos idő elteltével, a jelenleg átlagosnak számító doboz is ritka, ezáltal értékes lesz!

Milyen gyakran fogyasztasz a fogak első számú ellenségéből? Van különbség a Coca-Colák között?
Természetesen fogyasztok Coca-Colát, de mértékkel! Szeretem a különleges ízű Cocákat!
Ugyebár van a Classic, a Light és a Zero. Már ennek a 3-nak is más az íze, ha jobban odafigyelünk! Aztán van a mostanra egyre ismertebb Life, amibe stevia van, ennek is más az íze! De már önmagában egy magyar és egy román Coca íz között is van különbség. Magyarországon glukóz szirupot használnak az édesítéshez, Romániában pedig répacukrot.

Fotó:©Gyulai Imre
Mennyit érhet most a gyűjtemény szerinted?/Mennyi pénzért válnál meg a gyűjteményedtől?
A gyűjteményem időről időre értékesebbé válik, de kinek a szemszögéből… aki gyűjti, vagy aki nézi? Ezt nem lehet pontosan megmondani, hiszen ezek egy átlagos embernek csupán értéktelen szemetek, amik jól néznek ki!
Semmi pénzért nem válnék meg a gyűjteményemtől! Már, csak azért sem, mert nem tudnám egyben eladni, apránként meg nagyon hosszú idő lenne!

A szüleid és barátaid mennyire tolerálják ezt a szenvedélyedet?
Szüleim és barátaim eleinte, csak legyintettek, hogy ez csupán egy komolytalan hobbi, majd kinövöm! Mostanra egyre jobban támogatnak és látják benne a szépséget! Barátaim és ismerőseim, ha például külföldön járnak és meglátnak egy Coca-Colát, akkor rögtön rám gondolnak és hoznak nekem egy szép példányt! Talán nincs még egy ilyen Coke gyűjtő ismerősük, mint én!

A takarítás hány óra nálad?
Takarítással nincs gondom! A polc mélysége és a polcok közötti rész pont akkora, hogy befér két doboz! Ezáltal nem tud a por megülni csak nagyon kis részen! Persze, szoktam takarítani, körülbelül havonta, kéthavonta! Körülbelül 2000 darab dobozt megtakarítani azért nem kis feladat!

Fotó:©Gyulai Imre
Egy kérdést felteszek, magamnak, ha nem gond!
Furcsa érzés a „szemetet” gyűjteni?

Nem. Nekem természetes. Szemetet gyűjteni természetes! Szemetet művészi szinten gyűjteni pedig dobozgyűjtés! A rendszerezett dobozgyűjtés eredménye pedig egy gyűjtemény. És hogy a gyűjtemény elemei éppen szemetek... az mindegy. Teljesen mindegy hogy gyémántot, vagy dobozt gyűjtesz. Elviekben ugyanaz. Az értéknek kizárólag az idő és az ember ad jelentőséget. Az önmagában álló gyűjtemény lényege a gyűjtés, nem a gyűjtemény elemei. Emiatt ez nem más, mint művészet. Az elkötelezettség, a kitartás, a rendszerezettség és a profizmus művészete! Persze aki kívülről látja ezt, az csak értelmetlen szemétgyűjtést lát az egészből és leginkább leadná a „MÉH”-be, hogy pénzt kapjon magáért az alumíniumért (és vasért)!

Fotók:©Gyulai Imre

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése