2012. január 26., csütörtök

Zoller Zsolt - avagy tehetség, tehetségkutatók nélkül


Justin Bieber felfedezése óta egyre többen kapnak kedvet, hogy megosszák vidóikat, a különböző megosztó portálokon, mint például a youtube. Ezáltal indult el a népszerűség létráján Tyler Ward, Tiffani Alvord vagy akár Alex Gott. Ma már több milliós nézettséggel a hátuk mögött hódítják meg saját turnéjukon Amerikát és Európát.
Magyarország kis ország, nem igazán népszerű még az e fajta felfedező projekt - ráadásul tehetségkutatókból sincs hiány. Azonban van, aki nem erre a sikerre vágyik, hiszen ezek a műsorok amúgy sem mindig garanciák a sikerre…
Ugyanakkor van egy srác, aki játszik gitáron, basszusgitáron, dobon és zongorán, egy srác, akinek egyre népszerűbbek a videói , egy srác, aki iszonyú tehetségesés, s  aki mindezt meg is mutatja a világnak. Sőt 2011-es Swan Lake: Moving Image & Music Awards elnevezésű nemzetközi kisfilmfesztiválon több ezer dal közül sikerült elvinnie a legjobb filmzenének járó díjat. S aki nem más, mint Zoller Zsolt.

Ami a legnagyobb újdonság, hogy Zsolt híres slágerek magyar feldolgozását is elkészíti, mint például Katy Perry népszerű számát a The One That Got Away-t vagy Adele Rolling In The Deep című dalát.

Mennyi ideje foglalkozol zenéléssel?

Amióta az eszemet tudom, mindig körbe vett a zene. A szüleimtől ragadt át rám, édesanyám kórustag volt, édesapám pedig hobbyzenész (még most is).


Konkrétan az énekléssel komolyabban csak kb. 2 éve foglalkozom, azelőtt nyilvánosság elé soha nem álltam ki énekelni.


Papíron zongoratanár vagyok, de gyakorlatban több hangszeren játszom még - az éneken kívül.

Rengeteg pozitív visszajelzést kapsz a videóidat illetően. Milyen érzés?


Természetesen visszajelzések (és kritikák) nélkül senki sem csiszolódhat profivá. Számomra az elismertség a fontos és nem az ismertség, ezt mindig mindenhol kihangsúlyozom, ha tudom. Ha írnak egy-egy videó alá néhány szakmai megjegyzést, mindig fontolóra veszem és megpróbálok javítani a dolgokon (pl.: "na harapd el a szavakat" , "gyúrd ki jobban a fejhangokat", stb). Az esetek nagyon nagy többségében szerencsére pozitív a publikált produkcióim megítélése, ami megerősít abban, hogy tovább kell mennem azon az úton, amin elindultam. Természetesen ez nagyon jól esik.


Mi alapján döntesz a dalválasztást illetően?


Legszívesebben csak saját dalokat hoznék nyilvánosságra, de úgy még egy minimális nézettséget sem tudnék elérni, ezért - egyelőre - erre még nincs lehetőségem, bár be fogok hozni a közeljövőben néhány saját produktumot is a feldolgozások közé. A YouTube covereknél a lehető legfontosabb szempont a jó dalválasztás. Érdemes minél újabb, nagy slágereket feldolgozni ismert előadóktól, mert csak ez hozhat nézettséget. Magyarországon sajnos kevés az igazán nagy előadó, akiért az emberek élnek-halnak, ezért sokszor külföldi dalokat választok... 


Rengetegen látták már a videóidat. Miért döntöttél úgy, hogy felrakod őket a youtube-ra?


Ma egy zenésznek elindulni nagyon nehéz a semmiből, főleg ha nem áll mögötte kiadó, menedzser, stb... Az egyetlen lehetőség a net, azon belül pedig az olyan slágeroldalak, mint a YouTube, vagy a Facebook. A nagy külföldi coverek (Tyler Ward, Alex Goot, stb.) ösztönöztek erre a feldolgozásos dologra. Ma ők ott tartanak, hogy több százmilliós nézettségük van a videóiknál és világszerte turnéznak, szinte bármilyen méretű helyet teljesen megtöltve... Persze jókor voltak (jókor kezdték), jó helyen, ez a szerencse kérdése is. Magyarországon egyelőre még nincs ilyen cover, bár igaz, világszerte sincs túl sok kiemelkedően jó -- szerintem...


Ha ennyire tetszik mindenkinek amit csinálsz,akkor miért nem próbálkozol esetleg egy tehetségkutatón?


Azt le kell szögeznem, hogy a tehetségkutatók nem a tehetségkutatásról szólnak. Ennek a piciny országnak, ahol már 10 millióan sem élünk, nincs szüksége évi 3-4 tehetségkutatóra, mert matematikailag sem lehet ennyi nagy tehetség hazánkban. Néhány viszonylag érdekes, a médiának megfelelő embert kiválasztanak és rózsaszín ködfelhőbe burkolva „tálalnak" a közönség számára. Ennek az a veszélye, hogy teljesen felhígul a zenei piac és tiszavirág életű énekesek bukkannak fel, akik 4-5 évnél tovább képtelenek lesznek fennmaradni, mivel teljesen ki vannak szolgáltatva másoknak (a dalokat/szövegeket mások írják, a hátteret mások biztosítják nekik, stb...).


Én nem felelnék meg egy ilyen tehetségkutató elvárásának sem, mert teljesen eltérő a szemléletem és a célom is.


Avass be minket a dalok születésének folyamatába!Hogy készül el egy egy videód?


Elég változóan dolgozom. Valamikor olyat teszek közzé, amit fél óra alatt összehozok. Egyből feljátszom és közben fel is veszem képileg (pl.: Quimby -- Most múlik pontosan). A legtöbb videóm azonban ettől jóval bonyodalmasabban készül el.


Általában a kiválasztott dalt elméleti síkon feldolgozom. Kitalálom hány refrén, verse legyen, ha lesz szóló, hol/hogyan lesz. Ha nem magyar a dal, akkor esetleg magyar szöveget írok hozzá. Ezek az előkészületek. Ezek után rögzítem a stúdiómban. Sávonként feljátszok minden hangszert (gitár, dob, zongora, basszusgitár, ének, vokál, stb...), utána lekeverem és masterolom.


Ezután elképzelem a képi megvalósítási lehetőségeket, néha forgatókönyvet írok hozzá. Beállítom a fényeket, a kamerát. Felveszem a dalt jó pár kameranézetből, majd utána egy vágóprogramban összerakom, ahol szinkronizálom az audiósávval. Egy stábbal is dolgozom, a VideoHeaven Studioval. Persze ezeken a forgatásokon más a helyzet, mert sok segítségem van és nagyon profik a srácok.


Swan Lake: Moving Image & Music Awards 
Nagyon tetszik,hogy külföldi számokat is feldolgozol magyarul.Honnan jött az ötlet?


A világon mindig csak az tűnt ki igazán a tömegből, aki tudott valami újat, érdekeset nyújtani. Én ezt találtam újnak és izgalmasnak is egyben, mivel ilyet nem igazán csinálnak nálunk, ráadásul nem a YouTube-on. Szeretem az újabb dalokat és szeretem a magyar nyelvet is, így összehoztam ezt a két dolgot. 

Vannak saját számaid is?


Jelenleg pont 57 darab, amik teljesen készen állnak a kiadásra. De lehet, mire publikálod a cikket, már több lesz, nem tudom. Egyelőre még nincs túl sok nyilvánosságra hozva, de ami késik, nem múlik. Jóformán a saját dalaimon keresztül tanultam meg zenélni és énekelni is.


Ki az akivel szívesen dolgoznál együtt?

Én igazából bárkivel, akit valóban tehetségesnek találok. Én azért szeretnék minimális hírnevet szerezni, hogy más, valóban tehetséges embernek segíthessek, akár producerként, akár zenészként, bárhogyan. Jelenleg is dolgozom együtt más zenészekkel. Jelenleg éppen egy rap projectben vagyok benne egy nagyon tehetséges rapper sráccal. Stílusbeli „csőlátásom" nincs, ami/aki jó, azt elismerem és segítek, ha tudok...


Szöveg:Létai Alexandra

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése