2017. november 20., hétfő

Mucsi Zoltán: "Soha többet nem szeretnék kifutóra lépni, maradok inkább a színpadon!"


Mindig is foglalkoztatott, hogy miért vannak oda az emberek a divatbemutatókért. A sztereotípiákra hagyatkozva elképzeltem egy kifutót, amin csont sovány modellek vonulnak fel olyan extravagáns ruhákban, amiket senki nem hordana normális körülmények között. A hétvégén megrendezett Marie Clair Fashion Days pénteki nyitónapján megtapasztaltam milyen a hazai divatélet és a magyar divattervezők egyik legfontosabb eseménye.

November 17-én, péntek este háromnegyed kilenckor érkeztem meg a Várkert bazárhoz, ahol a Marie Claire Fashion Days nyitónapját tartották. A régi Ifiparkhoz közeledve azon gondolkodtam, hogy mióta átadták a Várkert bazárt, kihasználják-e egyáltalán ezt a helyszint, hiszen alig lehet errefele néhány embert látni. A bejárathoz érve kisebb beszélgető csoportok álltak, ahol már egyből felfedeztem Fenyvesi Zoltánt (WHEELCHAIRGUY), aki Till Attila Tiszta szívvel című filmjének kerekes székes főszereplője. Nem időztem kint egy percet sem, hiszen a lényeg úgyis bent várt.

Mikor beléptem a Várkert bazár előterébe a karszalag átvétele után egyből emberek kavalkádjában találtam magam. A kifutó egy külön teremben volt, így az előteret kihasználva a vendégek a divatbemutató előtt és után a kitelepült standok között barangolhattak. A mindenféle szépségápolási márkák standjai mellett a legkülönbözőbb italok közül válogathatott a közönség: bor, likőrök, ciderek, energiaitalok. Szemmel láthatóan ezt a lehetőséget senki nem szalasztotta el. Több száz ember bolyongott a standok között és próbált mindent felfedezni és megkóstolni.

Tenki Réka
A vendégek szemmel láthatóan extravagáns darabokban jelentek meg a rendezvényen. Korosztályt tekintve a húszas évek fiataljaitól az idősebb generációig mindenki fellelhető volt az eseményen. Furcsa módon azt tapasztaltam, hogy nem elengedhetetlen a magas sarkú, sőt a nők többsége lapos talpú lábbeliben jelent meg. A ruha sem volt kötelező viselet, sőt a legtöbben elegáns nadrág-felső kombinációban jelentek meg, amik között igazán egyedi variációkat láttam. Érezhető volt, ahogy az emberek méregetik a másikat. Fél füllel hallottam is egy kisebb csoportból, hogy azt beszélik ki, hogy ki mit visel ezen a rendezvényen. A paletta egészen sokszínű volt, a koszos tornacipőtől egészen a magas sarkúig minden stílus megtaláltam. És igen, férfiak is voltak a rendezvényen! Nekik kicsit egyszerűbb dolguk volt, hiszen a szokásos zakós megoldás tökéletes volt, erre a rendezvényre is. Milyen könnyű nekik!

Kilenc órakor elkezdték a közönséget beterelni a kifutó köré. Két szekció volt: a protekciós üllőhelyek és az átlagemberek állóhelye. Az első szekciókat a szervezők igyekeztek serényen feltölteni azokkal az emberekkel, akiknek ülőhelye volt, hiszen fontos volt, hogy egy hely se maradjon üresen, mert akkor a műsor felvételén rosszul mutatna az üres szék. Miközben helyezkedtem az állójegyemmel,
Keleti Andrea
a kifutó körül észrevettem néhány hírességet: a tánc nagyasszonyát, Keleti Andreát és a híres színészt, Nagy Ervint a sorok között. Mindeközben az állójegyekkel rendelkezők igyekeztek a legjobb helyre pozícionálni magukat, hogy a lehető legjobb helyről nézzék a divat showt.

A falon, ami elválasztotta a kifutót és a közönséget a backstage-től egyszerű fehér színű volt középen a fekete Marie Claire felirattal, illetve a két oldalára egy-egy számlálót vetítettek, ami mutatta, hogy hány perc van még a divatbemutató kezdetéig. Illetve a fehér elválasztóról középen két sávban dizájnosan fekete csíkok voltak kifeszítve. Nagyon jól mutatott, hiszen egyszerű és letisztult dekoráció volt.

A tervezett kilences kezdés kissé megcsúszott, így fél tíz körül vette kezdetét a show. A divatbemutatón a Marie Claire magazin főszerkesztője, László Krisztina üdvözölte a közönséget először. Elmondta, hogy idén kilencedik alkalommal rendezték meg a Marie Claire Fashion Dayst és jövőre jubilálnak. Majd megnyitotta a magyar tervezők 2018-as tavaszi-nyári kollekciójának bemutatóját.

Odett
A show hét magyar tervező márkájának kollekcióját mutatta be: NUDE BY NUBU, CUKOVY, ELYSIAN, MODE BY SANDOR LAKATOS, NORA SARMAN, TOMCSANYI, THEFOUR.  A hét kollekció darabjait hét sztár vezette fel a kifutón: Odett (énekesnő), Jakabos Zsuzsanna (úszó), Borbély Alexandra (színésznő), Mucsi Zoltán (színész), Tenki Réka (színész), Török-Illyés Orsolya (színésznő) és Weisz Fanni (modell). Ez már csak azért is volt érdekes, mert Weisz Fanni kivételével egyik híresség sem a modell szakmából jött. Ennek ellenére mosolygósan és stílusosan megoldották a vonulást. A közönség pedig hatalmas tapssal jutalmazta őket a színpadra lépve.

A bemutatót a NUDE BY NUBU kezdte meg, így elsőként az énekesnő, Odett jelent meg a kifutón. Ezt a márkát a minimalista fekete-fehér színhasználat és a letisztult, geometrikus formák és az virágos motívumok párosítása jellemezte. Ezt követte a CUKOVY szettjei, amiket a valószínűleg a nyolcvanas évek inspiráltak. Itt a ruháknál a finomabb színek domináltak, azonban az extrább geometria formákkal tarkították a kollekciót.

Borbély Alexandra
Ezeket a szetteket az ELYSIAN darabjai követték, aminek elegáns kollekcióját Borbély Alexandra kezdte meg. Ekkor férje Nagy Ervin mosolygósan végigmérte feleségét és büszkeséggel tapsolta meg a második sorból.  A márka egyébként sejtelmes megoldásokkal megalkotott és a ’30-as,’60-as évek inspirálta. Az egyberuhák és a kezeslábasok a tavaszi világot idézték.

A negyedik rész MODE BY SANDOR LAKATOS-é volt. Lakatos Sándor kollekciójában főleg a férfi darabok domináltak. Ezeknél az összeállításoknál lehetett érezni a legjobban, hogy jó pár szerelést egyetlen férfi sem venne fel. Ezek inkább a kifutókra való ruhák voltak, nem pedig hétköznapi használatra hordhatóak. Szabászatukban kirívó volt, ráadásul a férfiszoknya is előkerült. Sokszor uniszex megoldásokat láthattunk. Ezt a kollekciót Mucsi Zoltán vezette fel a tőle megszokott lazasággal napszemüvegben, zsebre dugott kézzel. Közben pedig a vendégekre kimosolyogva sétált végig a kifutón. 

De a bemutató után a következőket nyilatkozta a Marie Clairenek:

Mucsi Zoltán
„Nagyon furcsán, ugyanakkor különlegesen éreztem magam a kifutón. Fogalmam sincs, mennyi időt töltöttem eddigi pályafutásom során a színpadon, kamerák kereszttüzében, de ezt az élményt össze sem lehet hasonlítani azokkal a pillanatokkal. Jó kis kikacsintás volt ez, és büszkén viseltem Lakatos Sándor kollekcióját, amelyet nagyon a magaménak éreztem, de soha többet nem szeretnék kifutóra lépni, maradok inkább a színpadon” – mondta mosolyogva Mucsi Zoltán. Szóval ez volt az első és utolsó nagy lehetősége a modell szakmában.

Weisz Fanni
NORA SARMAN ruháit Tenki Réka kezdte meg.  Ezek a ruhák gazdagon díszítettek voltak és sokszor a fehérneműk anyaghasználatát idézték a darabok. TOMCSANYI kollekcióját a retró minták és vonalvezetés uralta.  A teniszütő visszatérő motívum volt a ruhákon. Jakabos Zsuzsa outfitjén is ez dominált.  A sort pedig Weisz Fannival karöltve a THEFOUR zárta. A márka vibráló színeket használt és akadtak extravagánsabb összeállítások, mint a koktélruha-bőrdzseki kombináció.

A divatbemutató alatt a közönség csak egy szelete kapta elő a telefonját, főleg a fiatalabb korosztály. Mellettem képes volt egy csaj végig tartani a körülbelül 35 perces műsoron át a telefonját, hogy élőben közvetítse ismerőseinek Instagramon az eseményt.

A modellek robotként, sokszor fa arccal vonultak végig a kifutókon egymás mellett elnézve. Azonban akadt olyan is, aki mosolygott, főleg a hírességek. A zene nagyon el volt találva. Ki gondolta volna, hogy ilyen sokat jelent az „előadás” közben?! Felcsendült például Parov Stelar Booty Swing című száma, amit szinte mindenki ismer.

Jakabos Zsuzsa
Miután a show véget ért, mindenki megrohamozta a rendezvény fotófalát. Óriási tömeg alakult ki körülötte fél percen belül. Mindenki egyből töltötte fel a közösségi oldalakra, hogy életjelet adjon magáról. A csapat másik része, főleg akik végigállták a 35 perces bemutatót gyorsan elfoglalták az előtérben lévő üllőhelyeket egy-egy pohár itallal a kezükben, amit kifele menet a standoknák szereztek be. Ekkor sikerült néhány vendéggel beszédbe elegyednem, hiszen egy kis alkoholos ital hatására egyből közvetlenek voltak. Egyeseknek ez volt az első alkalom, de a többség visszajáró vendégnek számított a rendezvényen. Elmondásuk szerint azért szeretik, mert ugyan akadnak olyan ruhák, amiket tényleg nem hordanának, viszont sok darabbal meg nagyon könnyen tudtak azonosulni a felvonultatott kollekciók kapcsán.

Ahogy tapasztaltam az est hátralévő része az italozásról és a különböző standoknál beszerezhető promóciós ajándékokról szólt. 

Létai Alexandra

Fotó: Nagy Attila és Gregus Máté

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése