2017. november 16., csütörtök

Margaret Island: "Fontos az, hogy a mindennapi kommunikációnkban és a magatartásunkban is próbáljunk példát mutatni"


A Margaret Island az utóbbi időben több jótékonysági programban is részt vett. Szeretnék felhívni a figyelmet arra, hogy nem csak karácsonykor lehet jót tenni. Mindeközben készül a harmadik nagylemezük is. Ráadásul december 9-én évzáró koncertre készülnek az Akváriumban. Vikivel, Bálinttal és Kristóffal a mosonmagyaróvári koncertjükön beszélgettem.

KWzó: Az utóbbi időben több jótékonysági akcióban is részt vettetek: Viki a Random Trippel a Budapest Bike Maffia jótékonysági koncerten lépett fel, Fonyódon is szerveztetek jótékonysági koncertet, illetve nagykövetei lettetek a 72 óra kompromisszumok nélkül kezdeményezésnek idén. Ezenkívül mi lenne még a szívügyetek?

Viki: Részemről az oktatás, a művészethez való viszonyulás és az ehhez fűződő kreativitásnak a fejlesztésére hívnám fel a figyelmet. A beteg emberek és rászorulók mellett biztos, hogy ez lenne a következő lépcső, hogyha nem a legkomolyabb rétegeket kellene megcélozni.

Bálint: Úgy gondolom, hogy olyan szerencsés helyzetben vagyunk, hogy egyre több és több embernek zenélhetünk és ez nagy felelősség is egyben, mert nyilván sokan figyelnek minket. Fontos az, hogy ne csak egy-egy ügy mellé álljunk oda, hanem a mindennapi kommunikációnkban vagy a magatartásunkban is próbáljunk példát mutatni. Úgyhogy én erre próbálok figyelni.   

KWzó: Sokan megmozdultak azokon a kezdeményezéseken, amiken részt vettetek pl. 72 óra kompromisszumok nélkül? Elindított ez az emberekben valamit?

Viki: Szerintem igen. A 72 óra esetében könnyű dolgunk volt, mert nagyon sok tettre kész önkéntessel karöltve tehettünk valamit a közjóért és az egész ország mozgósítva volt 3 napon keresztül. Remélem, azzal, hogy a kezdeményezés mellé álltunk, csak növeltük a lelkes önkéntesek táborát. Fonyódon saját szervezésű jótékonysági koncertet adtunk, és több mint 500 ember jött el támogatni egy nemes ügyet, nagyon megindító volt, ahogy megtelt a régi gimim aulája. Ez volt az első esemény, amit magunk szerveztünk. Nem gondoltuk, hogy ennyire jól fog sikerülni, úgyhogy ezért nagyon hálásak vagyunk.

KWzó: Beszéljünk egy kicsit a zenekarról. Egy játékot hirdettetek hétvégén, mit is takar ez pontosan?

Bálint: Arany János születésének 200. évfordulója alkalmából készítettünk egy Arany versfeldolgozást, amihez készül egy videóklip is a Hangfoglaló program kiemelt projektjének keretein belül.

Viki:  A papírhajóinkat egy rövid időre papírmadarakra cseréljük.

Bálint: A címe: A rab gólya. Kiraktunk egy játékot, hogy várjuk a papírmadarakat és minél több madár lenne a videóban, annál jobb lenne. Végül elképesztően sok madár gyűlt össze a kiadónkban, amit ezúton is köszönünk minden hajtogatónak!

Kristóf: Gondolkodunk rajta, hogy lassan csinálunk egy origami szakkört a zenekarral.

Bálint: Mindig szuper élmény mikor be tudjuk valahogy vonni a közönséget. Sokszor kapunk leveleket és nagyon jól esik elolvasni, hogy másoknak mit jelent a zenénk. A Budapest Parkban is csináltunk egy ilyen papírhajós üzenőfalat, és nagyon-nagyon jó volt visszaolvasni az üzeneteket, úgyhogy majd ezzel kapcsolatban is készül egy válaszvideó.

KWzó: Úgy tudom, emellett már készül a harmadik Margaret Island lemez is.

Viki: Igen, elkezdtünk dolgozni a harmadik lemezen.

Kristóf: Reméljük, hogy a fesztiválszezon előtt megjelenik.

Bálint: Nem szeretnénk magunkat korlátok közé szorítani. Próbálunk minél több ötletet, demót összegyűjteni. Nagyon élvezzük a munkát.

Viki: Azt kívánjuk magunknak, hogy maradjon ugyanilyen nyitott szívű a közönségünk az új lemezzel kapcsolatban is. Kíváncsiak leszünk, hogy mi lesz a vélemény, vagy, hogy tartható-e ez a dolog, amit csinálunk, és mi lesz a következő lépés ezen az úton.

Bálint: Mindig is előre gondolkodtunk és fontos is, hogy legyenek terveink és legyen nagyon-nagyon sok ötletünk. Sajnos nem tudjuk mindet megvalósítani, de ha már csak a fele is megvalósul, az is elég sok, hogy elég legyen egy évre.


KWzó: Mennyire engeditek, hogy mások is alakítsák a dalokat?

Kristóf: Megkerestünk embereket, akikkel szeretnénk együtt dolgozni. Az útmutatásukra feltétlen számítunk vagy közösen írunk egy-egy dalt. Nem hinném, hogy lesz egy ember, aki az egész lemezt átfogóan értékelné.

Bálint: Egy külső fül, egy hangszín kérdésében is sokat tud segíteni.

Viki: A zenészeink véleménye is számít, akik a barátaink is egyben, nagyon szeretjük őket. Amikor ‘átírjuk’ zenekarra a dalokat, akkor nyilván mindenki hozzá fogja tenni azt a pici pluszt, amit a mai napig a színpadon újra és újra átélünk. Most jobban szeretnénk elkülöníteni a lemezt és a koncertanyagot, mert a második lemez kicsit koncertesebb lett. Sokaktól hallottam róla, hogy olyan mintha egy Margaret koncerten lennének, úgyhogy most próbáljuk „stúdiósítani” a dalainkat.

Kristóf: Pont Tominak, a gitárosunknak mutattuk meg az egyik készülő dalt, és mondta, hogy ’szokásos margaretes’ lesz.



Viki: Lesznek meglepetésvendégeink, külföldi vendégeink, de nem csak énekesek. Van egy nagyon-nagyon tehetséges énekes leányzó, akit személy szerint nagyon szeretek: Rostás Tündének hívják, számos formációban láthatta már őt a közönség. Csinált a Csillagtalan c. dalunkhoz egy olyan feldolgozást, ami jobb, mint amit mi csináltunk, úgyhogy őt nem hagyhattuk ki az idei műsorból. Kicsit a december 9-ei akváriumos koncert más lesz, olyan tekintetben, hogy átvariáljuk a setlistet. Remélem, hogy ez egy jó évzárás lesz, mert nekünk a karácsony idén december 9-re esik. 

Készítette: Létai Alexandra

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése