2017. október 8., vasárnap

Pásztor Anna: "Ha te nem hiszed el, akkor felesleges csinálni!"

Fotó: Varga Csabi
A legőszintébb, legarcbamászóbb rockzene az Anna And The Barbieshoz köthető. Pásztor Annával, a zenekar énekesnőjével és menedzserével, Dénes Adéllal múlthéten a Mozsár Kávézóban volt egy beszélgetés, ahol kivesézték a zenekart: azt hogy hogyan csöppent bele Adél ebbe az egészbe illetve szóba került a banda saját fesztiválja, a Woodstock az Ugaron is.

A maszk és a körítés, amitől különleges a koncert

Fotó: Vertigo Média
A zenekar különlegessége abban is rejlik, hogy Anna mindenféle összművészeti kavalkádot varázsol a színpadra a fellépések során és mindig valami extravagáns maszkkal és ruhával jelenik meg a porondon.

Adél: „3 éve, amióta a zenekarral vagyok cizellálni próbálom ezt a nagyon sok mindent. Nagyon eklektikus, nagyon színes, nagyon izgalmas, de bevallom, hogy néha sok. Próbálom ezt néha racionalizálni, meg egységessé tenni. De a minimál szó, amit Annával egészen másként értelmezünk."

Majd Anna hozzátette, hogy Adél próbálja a túlkapásokat koordinálni. Nem mondja meg mi legyen, hanem ő szerzi be a dolgokat, hogy meg tudják valósítani Anna elképzeléseit. Anna: „ Ez nem mindig sikerül, mert erős az egyéniségem és nagy az arcom. Keresztül gázolok a legdurvább rendezőn is és káosz lesz!”

Az Anna And The Barbies körüli teendőket már az elejétől kezdve a frontasszony intézte, így Adél érkezéséig az összes zenekari teendő Anna nyakába szakadt. Jávor Péter volt még mellette, aki segédkezett, de ő inkább turnémenedzseri funkciót töltött be és nem szerette azokat az „összművészeti trutyikat”, amiket Anna kitalált. Nem tudta kezelni, sok volt számára. „Beleszakadtam a melóba, mindent én intéztem, olyan dolgokat is, ami nem az én feladatom lenne, nem is vagyok túl jó ebben és kimerültem mire színpadra kerültem.”- emlékezett vissza Anna. Így külön kellett választani a frontemberséget a menedzseri teendőktől. Azt azért még hozzátette, hogy nem álmodott volna róla, hogy pont Adél lesz a megmentő, hiszen nőkkel általában nem tud könnyen együtt dolgozni.

A találkozás

Fotó: Varga Csabi
Anna Erdélyben találkozott Adéllal a nagyváradi Moszkva szórakozóhelyen és már ott feltűnt neki mennyire életre termett leányzó. Éppen szerelmi bánata volt és ott vigasztalódtak, mert volt neki egy turkálója közvetlen ráépítve a klubra. „Mi ott hajnali négykor férfiakról, meg az élet nagy dolgairól siránkoztunk, ahogy a nők szoktak és közben turkáltunk. Mondtam magamban, hogy ez a csaj nagyon tud, én ilyen érzésekre szoktam rámenni.”- mesélte Anna a közös sztorit.

Anna a közös turkálás után 3 hónappal felkérte Adélt szárnysegédének. Azért választotta Adélt, mert otthon volt a témában. „Adélka szexi és bohókás a szemüvegben, de ő tényleg egy elképesztően szorgalmas és hihetetlen agyi kapacitással rendelkező emberke. Nagyon 21. század, ami nagyon sokszor hiányzik az emberekből (trend, mostaniság, online jelenlét). Otthon van a színházi világban, a zenei világban. Jó elengedni azt a kényszert, ami nem rám tartozott mégis az én hátamon volt, mint frontember.”

Mindenhez értett, ötletei is voltak, ami nagyon szimpatikus volt Annának. De Adél is bevallotta, hogy nem olyan könnyű nőként egy férfi zenekarban a menedzseri pozíció.

”Anna már megszokta a fiúkat. Engem mindig lenyűgöz, hogy mennyire nem szegi kedvét semmi. Ez egy nagyon király tulajdonság. De ez azért egy harc, mert a fiúk nehezen viselik, hogy egy nő mondja meg nekik a frankót. Konkrétan most ki vagyunk tiltva a turnébuszból.” mesélte Adél.

 „ Sokat beszéltünk a szexről!” – tette hozzá Anna.

Majd Adél kifejtette, hogy  „ Az energiaszintünk a fiúkén felül van és folyamatosan a nyakukon ugrálunk, miközben ők csendben szeretnének pihenni a turnébuszban. Elég volt nekik a jelmezbál.”

Adél sokszínűsége már tanulmányaiból is nagyon jól látszik. Kiskorában zeneiskolába járt, majd a képzőművész suliba, az egyetemen szociológiát hallgatott, illetve kultúraszervezésből mesterképzőt végzett, aztán jött a Moszkva és színházban is dolgozott közönségszervezőként. Szinte már az összes magyar zenekarral dolgozott. Illetve Lovassy visszatérése a Kispállal is Adélon keresztül valósult meg, hiszen a Moszkvában indult be újra a zenekar, mert szerették a helyet. A leányzó számára azonban már nem volt elég a Moszkva, ezt az elhatározást még egy szakítás is megerősítette. Így felkerült Budapestre és személyiségének és karakánságának köszönhetően mindenkit megismert.

Fotó: Vertigo Média
„Nőként, kiscsajként keménynek kell lenni, megerősödtem az elmúlt három évben.” – összegezte Adél.

Anna: „Egyik koncert során egy másik zenekar felmászott a színpadunkra, mert az jobban tetszett nekik. Ez a kiscsaj szedte le őket a színpadról. Ez a GIRLPOWER része”.

„Olyanra volt szükségem, aki egy picit tud engem is irányítani és nagyon sok mindent átvesz tőlem és hozzáad a zenekarhoz. Saját döntéseket hoz, amivel én látatlanul is egyet tudok érteni legtöbbször. Nem kell mindent ellenőriznem.

Azt vettem észre, hogy Magyarországon kialakulóban van az a fajta női munkaerő ebben a szakmában, akik még buzgók, még elfogadnak irányítást és elképesztő energia van bennük és ott vannak agyilag. Simán át tudnak venni olyan dolgokat, amit eddig csak férfiak csináltak.

Óriási váltás van, hogy kedvesen csinálod vagy erőszakosan. Eddig a traktoros nők évszázada volt és most jön a szexről és szeretetről beszélő, puszilkodós nőknek az időszaka és ez működik. Ér kedvesnek lenni és ezzel lehet haladni előre, ér hinni abban, amit csinálunk és nem kell átgázolni másokon.” – ecsetelte Anna a mai helyzetet.

Mióta Adél a zenekart segíti mindenben meglódult a zenekar. Nem mellesleg pont akkor várt babát Anna, mikor csatlakozott Adél a bandához. Szponzorokat, támogatókat  hozott, mindenben profik lettek.

Fotó: Vertigo Média
Adél: „Annát az összes dizájner öltöztetni akarja, mert mindent felvesz. Rá tudják adni az extravagáns dolgokat is.”

Adél feladataitól egyedül a bookingot választották szét, így a fellépésszervezés Tóth Geri feladata maradt. „ Pasi kezébe kell ez a feladat, hogy az asztalra csapjon, amikor kell! Adél adja elő azt, amiben hiszünk, Tóth Geriék meg harapnak.” -indokolta Anna döntését.

Először csak a haverok, aztán mindenki jönni akar: Woodstock az Ugaron

A Woodstock családi szálon indult el, ugyanis Annát apukája egyszer lehívta Ópusztaszerre, hogy megnézze az új jurtáját, amiben akár 200 ember is elfér. Mikor Anna megpillantotta egyből elájult és beindultak az ötletelések. Gyorsan felhívta az öccsét, hogy márpedig itt koncertezni kellene. Az első fesztiválnál mindössze másfél hónap állt rendelkezésükre, hogy megszervezzenek mindent. Ez akkor egy családias 40-50 fős kis fesztiválként indult, ahová a belépő is jelképes volt és a fellépők is ingyen jöttek. Majd elterjedt a híre és elkezdtek zenekarok jelentkezni,hogy szeretnének ingyen zenélni.

„Ez a zenekaroknak egy nagy lehetőség” –mondta Adél. Majd Anna is megerősítette, hogy „Kezdő zenekarok benzinköltségért járnak fellépni vagy még azt se kapják meg. Az első 8 év ilyen.”

Fotó: Vertigo Média
Annáék se a csúcson kezdték. Konkrétan könyörögni kellett a fesztiváloknak, hogy beférjenek a programba. Volt olyan is, hogy egy dj set alatt kellett valamit összehozni. Máskor meg egy extra idősávot könyörögtek ki  a Volt egyik színpadára és így délután 2-kor fel tudtak lépni.

Adél: „Anna attól hiteles, hogy mindegy, hogy 30 vagy 2-3000 ember előtt játszik. Mindig ugyanazt nyomják!”

 De a közönségért meg kell küzdeni:

 „Mindig emlékeztetem magamat arra, hogy te pénzt kapsz azért, amit nagyon szeretsz. Ezt ingyen is csinálnád bármeddig. A zenekaroddal olyan dolgokat csináljál, ami feltölt és az életed értelme és az egyetlen igaz szórakozás az életedben. Szedd össze magad és adj hálát az Istennek, mert nem tudhatod meddig tart. Ha te nem hiszed el, akkor felesleges csinálni!” – emlékezteti magát mindig Anna.

Aki ismeri a zenekart az látja, hogy tényleg szívüket-lelküket beleviszik a koncertekbe. Ráadásul minden egyes fellépés egy színvonalas show.

 „Most van az elmúlt évek munkájának szürete. Annával inspiráljuk, mozgatjuk, húzzuk egymást. Hiszen a sikerek visznek előre. De ha nem lenne zenekar, akkor is tudnánk együtt valamit csinálni. Mindig mi vágtatunk a produkció előtt. Minden projekt új, amit csinálunk. Az én ötletem volt az is, hogy filmet csináljunk. Amikor a bevételt ráköltjük egy újabb projektre a fiúk nyűgösek, de hát ez visz minket előre! Viszont Anna nem tud dívaként viselkedni. Sose panaszkodik.” – emelte ki  Adél.

Az idei Woodstock


Az idei Woodstock előtt három héttel még úgy volt, hogy nem lesz fesztivál. Pályáztak mindenféle támogatásra, de nem jött meg. Az elmúlt 4 évben mindenki ingyen dolgozott és Anna most már honorálni akarta a munkát, sőt előre akart lépni, hogy minden jobb és színvonalasabb legyen. Meg akarta mutatni, milyen jó ott játszani. Két lehetőség volt: elfelejteni a fesztivált vagy előre lépni. Hajek László azonban mögéjük állt, hiszen ő a banda főszponzora és nagyon hisz a zenekarban. Ennek köszönhetően a fejlődés megvalósítható volt. Már a Quimbyt is le tudták hívni a Woodstockra és konkrétan az MR2 színpadot tudták felállítani. Olyan zenekarokat hívtak idén, akiket az Anna And The Barbieshoz lehet kötni. A Lineup iszonyú színvonalas előadókból és zenekarokból állt: például Mörk, Babel, Jónás Vera Experiment… A helyszín pedig igazán nyugodt és varázslatos volt. Még azt is bejátszották, hogy a telefonokat le kellett adni és volt, aki nélkülözni is tudta. A cél az volt, hogy ne nyomogassák, hanem legyenek ott!

Telefonoknak énekelni…


Fotó: Pásztor Anna Instagram
Anna: „Nem annyira zavaró telefonoknak énekelni a koncerten, de mikor az arcomba nyomnak 40-et, akkor elveszem és bekapom a telefont a számba. Erdélyben egyszer mikor bekaptam egy telefont a számba betört a kijelzője.”

Az Anna And The Barbies tehát vágtat előre. Ezt a rengeteg koncert és a színvonalas produkciók is bizonyítják. Kíváncsian várjuk, hogy lehet mindezt überelni. Addig is nézzétek meg a vadiúj Álmatlan koncertfilmjüket, ami a tavalyi nagycirkuszos koncertjükről készült, illetve November 25-én hallgassátok meg élőben a zenekart a Barba Negrában.

Készítette: Létai Alexandra

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése