2017. március 19., vasárnap

Konyha interjú: "Ha megöregszünk, lesz mit mesélni..."


Szombaton bevette az Akváriumot a Konyha zenekar és egy órisái koncertet toltak, ahol felcsendültek régi és új dalok egyaránt. A közönséggel nagy volt az összhang, végigkántálták a számokat. Ráadásul a szokásos fogkefedobálás is megvolt a Kiskifli alatt. Matyival, Danival és Márkkal a koncert előtt beszélgettünk! Lessetek bele a beszélgetésbe! ;)

KWzó: Napokban jelent meg a legújabb klipetek a Szerelem című dalhoz, erről mesélnétek kicsit!

Matyi: Október elején jelent meg a lemez (Különbéke) és ez a dal pörög a legjobban, ami minket is meglepett, mert picit a Konyha dalokhoz képest egy kicsit kísérletezősebb, kicsit összetettebb szövegű, nem annyira gitár központú. Egy ilyen hip hopos, funkos urbán szerelmi mantra.


KWzó: Nagyon gyorsan leforgattátok.

Matyi: Vasárnap reggel kezdtük el és hétfőn hajnalban már volt egy első vágott verzió. De nagyon hosszú volt az előkészítés. Nem klipet terveztünk erre a dalra. De aztán elkezdtek ömleni az ötletek. Az én alapgondolatom az volt, hogy csináljunk egy élőhangos, zenés videót egy konyhában, mert azzal húznak már minket 6,5 éve, hogy: konyhában mikor fogtok zenélni?! Jó akkor kitaláltuk, hogy most az egyszer ezt megcsináljuk, kerestünk egy szép nagy konyhát, megnéztük, bejártuk. Utána mikor leültünk beszélgetni, akkor mondta Dani, hogy tök jó, de hogy jön ehhez az egészhez a szerelem, a dalszöveg, meg a gondolata. És akkor úgy döntöttünk, hogy forgatunk egy klipet és behozzuk valahogy a szerelmi szálat. Innen jött a káosz, ami 2, 5 hónapig tartott: egyik ötlet be, másik ötlet ki… Nagyon sokat beszélgettünk róla, mire lett egy olyan forgatókönyv, ami jelenetről jelentre megvolt, egy 64 részből álló jelenetlista. Végül annyira célirányosan ment a forgatás, hogy megvolt melyik jelenetnek hol lesz a helye és gyakorlatilag ahogy felvették a srácok abban a bizonyos konyhában a részeket  az előtérben már várta egy ember a laptoppal,hogy hova illeszti be a jelenetet. Néztük, ahogy készül a klip. Nem az volt, hogy vártunk egy hetet az utómunkára, hanem ahogy egy jelenet megvolt, már vágták is össze a laptopon.

KWzó: Hány ember dolgozott, hogy elkészüljön a klip?

Fotó: Konyha Facebook
Matyi: Egyébként nem olyan sok. A filmes stáb volt kb. hat ember, volt két színészünk Kurta Niké és Jaskó Bálint valamint volt egy séf, aki sütött-főzőtt, hogy az az étel tényleg ételnek nézzen ki. Illetve, ahhoz is ő kellett, hogy amikor Bálint kezei alatt fellángol a flambír, az tényleg fellángoljon.

KWzó: Tervben van egyébként az albumról más számnak is a videoklipként való feldolgozása?

Matyi: Azt érezzük, hogy nagyon sok jó szám van a lemezen, úgyhogy még biztos fogunk klipet készíteni, de még nincs semmi konkrét terv.

KWzó: Új dalok vannak készülőben?

Matyi: Volt egy nagyon izgalmas próbánk február elején, ahol 6-8 számot összerakosgattunk minimál szinten. Ezek zenei ötletek, nincs még szöveg, foszlánykák vannak. De ez egy megnyugtató dolog azután, hogy elkészült egy viszonylag hosszú lemez. A Különbékén van a legtöbb számunk eddig. Jó, hogy ugyan leengedtük a kád vizet, de még mindig jön valami a csapból. Ez egy felszabadító érzés. Most elfoglaltak leszünk, gondolom ti is láttátok, hogy bekerültünk a Nagyszínpad nevű kezdeményezés elődöntőjébe, aminek kapcsán csomó elfoglaltságunk lesz. De biztosan fogunk dalokat írni. Közben a Dani csinált egy házi stúdiót, egy komolyabb próbatermet, ahol nagyon nyugisan fogunk dolgozni, ami eddig szintén nem volt és biztos, hogy nagyon jó hatással lesz arra, amit csinálunk.

KWzó: Hogyan készültök a Nagyszínpadra és hogy látjátok az esélyeteket a versenyen?

Matyi: Én nem szeretnék esélyeket latolgatni. Borzasztóan örülök, hogy ott lehetünk. Úgy gondolom, hogy a legfontosabb ennek kapcsán az, hogy eljussunk olyan emberekhez, akikhez eddig nem jutottunk el.

Dani: Én azt tervezem, hogy bemászunk olyan helyekre, ahol nagy színpad van és ott gyakorolunk.

Kwzó: A jelöltek kiválasztása egyébként, hogy működik?

Dani: Egy szakmai zsűri választja ki a 8 jelöltet.

Matyi: Ez nem kifejezetten az ismeretlen zenekaroknak szól, hanem a Volt és a Sziget Fesztivál szervezői azoknak szánják, akik már tartanak valamilyen szinten, de még nem ezen a bizonyos nagyszínpados szinten. Az látszik, hogy az ismeretlenségből is a valamilyen ismertséget elérni is idő. De a valamilyen ismertségből feljutni a Nagyszínpadra az az igazi  nagy meló. Ezt akarják katalizálni, mert az látható, hogy a Nagyszínpadon kb. ugyanaz a 5-10 zenekar játszik évtizedekig.

Kwzó: Mennyire érzitek azt, hogy a média azt nyomja, hogy egy zenekart a frontemberrel azonosítsanak?

Dani:  Hát nem tudsz egyetlen zenekart sem mondani, ahol minden tag ugyanannyira elől van. De egy bandábanban óhatatlan, hogy az énekes az, aki a frontember. Ráadásul Matyi írja a dalszövegeket. Vele azonosítják a zenekart, de ezzel nekem nincs is problémám.


Kwzó: A Konyha zenekart, a  triótok alkotja. Már az elején is ez volt a koncepció, hogy csak hárman zenéljetek a bandában?

Matyi: Az az érdekes, hogy az első Konyha számot úgy írtam, hogy nem volt még a fejemben, hogy én egy zenekart fogok csinálni. Az egy ilyen kis tét nélküli játék volt. Van egy nagyon kedves dobos barátom, a Szabó Hunor, aki nagyon vicces módon szintén most benne van a Nagyszínpadban két zenekarral, ő a The Qualitons énekese és ő dobol a Jónás Veránál. Én megismertem őt 2009 körül és nagyon tetszett, ahogy játszik és amiket írtam számokat nagyon belehallottam. Felvettünk néhány számot és mutogattam a barátaimnak. Nagyon sokan mondták, hogy ez kurva jó. Nekem is nagyon tetszett és úgy döntöttem, hogy csináljunk egy zenekart. De a Hunor meg nem vállalta el. Aztán az akkori basszusgitáros Atti ajánlotta a Márkot. Én pedig az elején abban nem voltam biztos, hogy énekelni akarok. Előtte én nem énekeltem soha zenekarban szólóénekesként. Nem voltam benne biztos, hogy ez egy jó ötlet. Először énekesben gondolkodtam, aztán végül összeállt, hogy az a legegyszerűbb ha én énekelek. De nagyon tetszett, hogy ilyen szellősen szólnak a dalok. Nem sok zenekar meri bevállalni a triót, mert ugye ez egy nagyobb koncentráció ha kevés ember van a színpadon.

Dani: Meg ugye a rock trió az egy létező dolog. Azért van erre példa.

Matyi: De igazából a kezdetekkor eldőlt, hogy szeretnénk egy olyan zenekart csinálni, ami egyrészt nem olyan töményen szól, de időnként oda lehet vele zúzni. Meg benne van az a szabadság, hogy ha egy szám közepén azt gondoljuk, hogy valami teljesen más dolgot akarunk csinálni, akár a közönséggel elkezdünk egy interakciót, akkor nem kell körberohanni a színpadon és megbeszélni 10 emberrel, hogy hahó most valamit fogok csinálni, hanem összenézünk vagy össze se nézünk és bumm, működik.

Dani: Szerintem a trió az a legjobb zenei felállás. Meg ha főzök a srácokra, akkor nem kell olyan sokat, mert csak ketten vannak. Egyébként nagyon jó pizzám van,csak mondom!

Konyha Facebook
Kwzó: Azt vettem észre a koncerteken, hogy kultusszá vált, hogy a rajongók a fogkeféket bedobálják a színpadra a Kiskifli című szám alatt.

Matyi: Nagyon sok téren aktívak a rajongók és ezt imádjuk. Mondjuk legjobban annak örülök, hogy éneklik a dalszövegeket és eljönnek a koncertre. De ez nagyon vicces és aranyos kis tradíció. Mondjuk legutóbb  Vitáris Iván nem örült annyira ennek,mert pont eltalálták.

Dani: De most már mikor az a rész jön figyelünk, hogy mi repül a színpad felé. Matyit már kiskiflivel is dobták már meg egyszer.

Matyi: De innen üzenem mindenkinek, hogy a lágy fogkefe egészséges! (nevet) Nyílván nagyon örülünk neki, nagyon vicces.

Dani: A punk korszakban az volt a dili, hogy leköpködték a zenekarokat.


Akkor a fogkefe jobb eset!

Készítette: Somody Evelin, Létai Alexandra

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése