2016. január 29., péntek

A bombasztikus Grease musical a Pesti Magyar Színházban


20 év után ismét magyar színpadon a Grease, Vastag Csaba és Görgényi Fruzsina főszereplésével. Az ’50-es évek amerikai mindennapjait az akkori középiskolások szemével bemutató darab októberben aréna-turnéra indult és bejárta az ország nagyobb városait: Budapest után Pécs, Szombathely, Győr, Veszprém, Miskolc, Debrecen és Szeged követte egymást. Ha valaki lemaradt volna ezekről az előadásokról, ne csüggedjen, hiszen a Pesti Magyar Színházban még lehetősége van átélni a Grease  hangulatát.

Az 1978-ban megjelent Grease egy hihetetlenül népszerű filmmusicallé vált John Travolta (Danny Zuko) és Olivia Newton-John (Sandy) főszereplésével. Olyannyira, hogy azonnal világsiker lett és 2013-ban a legmagasabb nézőszámú musical lett az Egyesült Államokban.  De mindemellett az egész világot meghódította.

Akárcsak 20 évvel ezelőtt, most is Szurdi Miklós rendezte a magyar darabot. A közönség részéről volt egyfajta elvárás, hiszen a filmnek mítosza van. Sokunkban él az ikonikus John Travolta-féle változat, ami rendkívüli népszerűségre tett szert és óriási hatással volt a felnövekvő generációra. Így akaratlanul is összehasonlítjuk a filmet és azt, amit a színpadon látunk.

Az előadás fantasztikus koncertélményt teremett. Az ismert, emblematikus dallamok, egyszerűen megmozgatták a közönséget (figyeltem a mozgó lábakat a közönségnél).  Musical révén az előadás egyébként is a zenés-táncos elemekre épül.

Ugyanakkor a prózai részeket a humor övezi. Ahogy a filmben, itt is a butuska gimisek jelennek meg, amely igazán szórakoztató. A darabban Vastag Tamás Sonny Latierrit, a Burger Palace Boys egyik legvidámabb figuráját alakítja. A vicces szólások többségében az ő karakteréhez kötődnek.



Vastag Csaba, azaz Danny Zuko tökéletesen megtalálta az arany középutat, hiszen nem egy John Travolta imitátort láttunk a színpadon, hanem saját személyiségét is beleviszi a karakterébe. Ráadásul ez a szerep nagyon jól áll Csabának. Hozza a macsó, de imádnivaló jellemet. Illetve a mozgási is kiemelkedő.


Görgényi Fruzsina pedig kiköpött Sandyként tűnik fel. A visszafogott, szerény jó kislány, aki kilóg a Rózsaszínű Bombázók közül, azonban a fináléban a ’You are the one that i want’  című szám mindent megváltoztat és teljesen kitör ebből a nyuszi szerepből.



Kiss Ramóna is úgy játszotta  Betty Rizzo szerepét mintha rászabták volna. Az igazi főnök, flegma csajt testesítette meg. Patty Simcox karakterét Bugár Anna játszotta, aki szintén kiválóan megeleveníti a kis stréber csajszit. Sőt ebben a musicalben kiemelkedőbbnek bizonyul a szerepe, mint a filmváltozatban. Valamint A többi szereplő is igazán kiemelkedő alakítást nyújtott. Megtalálták a megfelelő embereket a karakterekhez, mind színészi játék, mind énekhangban tekintetében.


A koreográfia szépen kidolgozott, izgalmas és jól illeszkedik a zenéhez, mely Bakó Gábor érdeme. A színészek és táncosok közötti összhang jól működik.  Mindehhez hozzájárul a zenekar is, aki magas minőségben szolgáltatja az ismert dallamokat, öröm hallgatni. A díszlet (Szlávik István) inkább a modernebb vonalat képviselte, nem pedig az ’50- es évek korszakát,de kiválóan illett a darabba. A jelmezek (Mészáros Zsófia) nem hagytak semmi kivetni valót, azt a stílust elevenítette meg, amit elvártunk. Dögös fiúkat és lányokat láttunk a színpadon.


Sokan elégedetlenek voltak a Syma Csarnokban bemutatott darabbal olyan tekintetben, hogy a hangosítás botrányos volt, de a színészek akkor is a maximumot hozták, rajtuk kívülálló hiba miatt volt csak negatív a visszahang. Ugyanakkor ne ennek alapján ítéljük meg a darabot, ugyanis a Pesti Magyar Színházban teljesen profi az előadás. S, aki egy igazi Grease élményre vágyik, annak bátran ajánlom!




KWzó TIPP! A belépő nem épp a legpénztárcabarátibb, de érdemes az előadások napján a Ma este színház! oldalát megnézni, ugyanis fél áron hozzájuthatunk a jegyekhez. Kis színház révén érdemesebb hátrébb foglalni jegyeket,mert sokkal jobban lehet látni, mint az első sorokban.

AKTUÁLIS ELŐADÁSOK

Pesti Magyar Színház

február 28. vasárnap, 15:00
február 28. vasárnap, 19:00
február 29. hétfő, 19:00
március 14. hétfő, 19:00


Képek forrása:pestimagyarszinhaz.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése