2016. január 18., hétfő

Kezdetét vette az űrutazás a Millenárison


A január 15-én megnyitotta kapuit a Gateway to Space - Nemzetközi  Űrkiállítás a Millenárison. A 2 hónapon át látogatható kiállítás, a világ legnagyobb utazó űrgyűjteményeként tartjuk számon, amely az európai  helyszínek utolsó állomásaként Budapestre érkezett.

A csütörtöki sajtómegnyitó alkalmával a Kossuth Webrádió is betekintést nyert a már izgatottan várt produkcióra. Nézzünk csak egy kis ízelítőt,hogy mi is vár azokra, akik ellátogatnak!

A produkció alapvetően két részre oszlik: az első felét a kiállított műholdak, rakéták és űrhajós tárgyak teszik ki, ami a mindent a szemnek semmit a kéznek elven működik illetve ezt a „kiképzőterem”, a szimulátorok követik.

Fotó: © KWzó
Az első etapon alapvetően gyorsan lehet haladni, hiszen nagy fotók, kevés és lényegre törő szövegek övezik a kiállított produktumokat, miközben végighaladunk az űrkutatás történelmén. A kiállított alkotások sora Jules Verne az Utazás a Holdba című regényéből vett jármű szerkezetét pillanthatjuk meg. Ezen kívül végre testközelből megismerhetjük milyen volt a Szojuz űrhajó belseje, továbbá az Apollo űrhajórendszernek azon részét, mely a kétfős legénységet az anyaűrhajóból a Hold felszínére juttatta, valamint az orosz MIR űrállomást, ami 1986-tól 1997-ig keringett a Föld körül.

Fotó: © KWzó
De számos érdekes pontja akad még a kiállításnak.  Mielőtt embereket küldtünk volna az űrbe, állatokat lőttünk fel kabinokban: a szovjetek Lajkát, a kutyát, az amerikaiak pedig főemlősöket. Ennek a majomkiképzőnek a mását is megpillanthatjuk, bár az állatvédő énünket előhozva, erősen elgondolkodhatunk milyen „fantasztikus élmény” lehetett ez a minibörtönön…

Az űrexpón tapizásra is van lehetőség, ugyanis megtekinthető és megfogdosható egy holdkőzet darabka is.  Szemlátomást nagyon élvezték a látogatók a simizést.

Fotó: © KWzó
A kiállítás szintén megmutatja, hogy az űrhajósok hogyan tudtak létezni a szélsőséges időjárási körülmények között, hiszen olyan egyszerű cselekvések mint az evés, ivás, fürdés vagy a toalett használata is külön technikákat igényel az űrben. Amerikaiakhoz hűen vajon melyik ital jutott el egészen az űrig? Csak nem a Coca-Cola? De bizony és még az űrhajósok alakjára is figyeltek, így még Diet Coke-ot is csapolhattak a speciális ivópohárba.

Lehet, hogy a 21. században  az ingerküszöbünk  az egekben van és ezt folyamatosan túl akarjuk szárnyalni, de egy űrkiállítást interaktív formában igazán élvezetessé lehet tenni kicsik és nagyok számára is egyaránt. De a Nemzetközi Űrkiállítás mozgalmasabb része kevesebb lehetőséget kínál, mint amire számítottunk. (Illetve nem győztük kivárni a sorunkat.)

Öt szabadságfok szimulátor
Fotó: © KWzó


Ugyanakkor kétségtelen, hogy az expó vége a legizgalmasabb rész a gyerekek számára. Hiszen kipróbálhatunk F18-as vadászrepülőgép és űrsikló szimulátorokat, vagy a súrlódásmentes környezetben való mozgás érzetével megismertető, űrsétát modellező zéró gravitációs berendezést (amit a bal oldali képen látunk).




Fotó: © KWzó



Valamint a bátrabbak beülhetnek a  Mercury-program űrhajósainak kiképzéséhez használt - 360 fokos giroszkópba is. Az alábbi videóban meg is láthatjuk, hogy mi is ez a szerkezet és miért is az extrémebb kategóriába tartozik.








A kiállítás összességében színvonalas, felnőttek számára is élvezhető, bár az igazi kalandot mégiscsak a gyerekeknek jelenti majd.

Az ár-érték arányt tekintve nem a legolcsóbb szórakozás, de mérlegeljen mindenki más elfoglaltságokhoz képest, legyen szó akár egy családi mozizásról vagy a Millenárishoz közeli Millipop játszóházról…


Fotó: ©KWzó
Fotó: ©KWzó

















Mike Flachbart, a US Space and Rocket Center képviselőjeFotó: ©KWzó

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése