2013. február 13., szerda

Szaftos tények Charles Darwinról


Darwinnak rengeteget köszönhet a tudomány, de a magánéletének is voltak említésre méltó pillanatai.
Tegnap, azaz február 12-én volt Charles Darwin születésének évfordulója, melyről világszerte a Darwin Day névre keresztelt ünnepség keretében emlékeztek meg. Ennek apropójából összegyűjtöttünk nektek néhány érdekes információt a tudós életéről - hiszen töriórán is mindig érdekesebbek voltak a királyok életéről szóló szaftos pletykák a száraz tényeknél. :)
Charles Darwin
Kép: Northfoto
1. Szeretett egzotikus állatokat enni
Darwin az étkezésben is nagyon kalandvágyó volt. Tagja volt a Glutton Club nevű csoportnak: hetente összejártak, hogy a legkülönbözőbb állatok húsából készített ételekből csemegézzenek. Lényegében bármit megevett, az aguti húsa például kifejezetten ízlett neki. A bagolyhúst viszont gyűlölte: majdnem elhányta magát tőle, és leírhatatlanul rossznak minősítette a húsát.
2. Az első unokatestvérét vette feleségül
Darwin korában nem volt tabutéma a család belüli házasságkötés: a tudós 43 éven keresztül, a haláláig élt együtt kedvesével Emmával. Érdekes még az is, hogy Darwin még a nősülésről is komplett értekezést írt: összeszedte a mellette és ellene szóló érveket, és hosszas analizálás után döntött úgy, hogy jobban teszi, ha valakit az oltár elé vezet.
3. Imádott backgamonozni
Darwin minden egyes napja szigorú rendszer szerint zajlott, melynek része volt minden este nyolc és fél kilenc között két játszma backgamon a feleségével. És nem csak sima játékról volt szó: a tudós naplót vezetett a játszmák kimeneteléről, és egyszer még dicsekedett is azzal, hogy 2795 győzelmet tudhat magáénak a felesége 2490 nyert játszmájával szemben.
4. Nem bírta elviselni a vér látványát
Darwin sokáig orvos akart lenni, de az egyetemen szembesült azzal, hogy rosszul van a vér látványától. Ráadásul a 19. század műtéti módszerei elég brutálisak voltak, és ezeket egy cseppet sem bírta a gyomra.
5. Undorodott a rabszolgaság intézményétől
Érdekes párhuzamot lehet vonni Darwin és a néhai amerikai elnök, Abraham Lincoln között. Nem elég ugyanis, hogy ugyanazon a napon, 1809. február 12-én születtek, mindketten mélységesen elítélték a rabszolgaságot. Darwin amerikai utazásai során szembesült az elnyomással, és többször írt arról, milyen szörnyű az egész, Lincoln pedig nem csak írt róla, de tett is ellene, hiszen az ő nevéhez fűződik a polgárháború után beiktatott, rabszolgaságot eltörlő törvény.
neon.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése