2011. január 22., szombat

19. Hőlégballon Világbajnokság


Idén kicsiny országunkban került megrendezésre a 19. Hőlégballon Világbajnokság. Nagyon érdekes volt,  ahogyan a 33 ország 118 (négyen sajnos nem jöttek el) hőlégballonja egyszerre színesítette az eget. Csodálatos látvány és szinte teljességgel beleillett volna egy Disney-mesének a végébe, „és boldogan éltek, amíg meg nem haltak”. Mert azért ilyet sem látni minden nap.


 
A bajnokágon a hőlégballonosoknak feladatokat kellett megcsinálniuk, köztük távolsági repülés, szólórepülés, és célra repülés is, volt. A világbajnoki címért és az időjárás kegyének köszönhetően 19 versenyfeladatot hajtottak végre. Sokan majdnem bajba kerültek Debrecen házai között, nem egy ballonnál lehetett észrevenni, hogy nagyon adják neki a tüzet, de azért szerencsére nem volt baleset.
Azt lehetne hinni, hogy a hőlégballon a napsütötte kék égen a legszebb látvány. De az ember minden nap tanul valamit, ma például azt, hogy a hőlégballon az éjszaka közepén, a földön is érdekes látványt nyújt. Bizony ám, mert a rendezvénynek volt egy érdekes része; az éjszakai ballonkiállítás. Két ballont állítottak ki a nagytemplom előtt.
Sokan mentek el megnézni azt is.




A 19. Hőlégballon VB ideje 2010. október 2. és 2010.10.10 között került megrendezésre. De hogy mi tartott több mint egy hétig? Nézzük meg a programot.

A debreceni Hőlégballon VB programja:


2010. október 2.
·         12:00-18:00 Pilóta és tisztségviselő bejelentkezés
·         16:30 Edzőrepülés eligazítás

2010. október 4.-8.
·         Reggel, este Versenyrepülés
2010. október 3.
·         06:00 Edzőrepülés eligazítás
·         08:00-14:00 Pilóta és tisztségviselő bejelentkezés
·         14:00-15:00 Nyitó ünnepség
·         15:00-16:00 "General Briefing" - Fő verseny eligazítás
·         16:30 Hivatalos edzőrepülés eligazítás

2010. október 9.
·         Reggel Utolsó versenyrepülés
·         Este Tartalék versenyrepülés

2010. október 10.
·         12:00-14:00 Díjkiosztó




A program helyszínei: Főnix Csarnok (versenyközpont), Debreceni Repülőtér, Debrecen légtere.

Végeredmény

A verseny végére megmaradt az amerikai fölény, de a végig vezető Nick Donnert letaszították a dobogó legfelső fokáról. Honfitársa John Petrehn előbb megelőzte a szintén amerikai Joe Herstillt, majd elhódította a világbajnoki címet! A dobogó harmadik fokára a svájci Stefan Zeberli „repült be”. A részletes eredményeket a Mathijs de Bruijn, holland versenyigazgató honlapjáról lehet letölteni.
A legjobb magyar Török Sándor az 53. helyezett lett, Tóth Mihály a 108., Konecsni János a 109. helyen végzett.
Egy biztos, hogy ezen a pár napon, mikor Debrecent ellepték a változatos, és sokszínű hőlégballonok, mindnyájan egy kicsit úgy éreztük: hogy ez csoda, és egy kicsit jobban éreztük magunkat, hiszen az idei világbajnokság máris rekordot döntött: soha még a világnak ennyi tájáról nem jöttek versenyzők a bajnokságra!
Pályázat:
A hőlégballon VB egy pályázatot is hirdetett, melyen főleg óvodások, kisiskolások indultak, de akadt 1-2 felnőtt is gyönyörű képekkel, festményekkel. A díjátadó október 19.-én volt, a Fórum Debrecenben, és lehetett nyerni – mivel fő támogató volt – Telenor-os bögrét, kitűzőt, baseball sapkát. Hiszem, hogy hasznosak lesznek egyszer a Teleor-os kitűzők. Soha nem lehet tudni. Mindenesetre el lettek látva kis smiley-kal, úgyhogy ha más nem akkor a gyerekek boldogok lettek tőle. De ez volt a cél, nemde? Mindenesetre, azokat, akik a főnyereményt megnyerték, nem igazán érdekelte se a kék baseball sapka, se a bőrápoló. Inkább Végh Sándorral beszélgettek arról, hogy a főnyereményként megnyert hőlégballon utazást mikor tehetik meg. Hiszen a legtöbb kisgyerek azért rajzolt, színezett, vágott és ragasztott, hogy egy órát Debrecen légterében tölthessen, igen, mert ez volt a főnyeremény.

Írta és fényképezte: Szelke Blanka Zsófia
Linkek:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése