2011. január 14., péntek

A magyarországi amerikai futball



Az amerikai futball Amerikában őshonos és a XIX. században terjedt el az Egyesült Államokban, de most a magyarországi megjelenésével foglalkozunk. Az I. Hungarian Bowl-t 2005-ben játszotta a Budapest Wolves a Debrecen Gladiators ellenében. A döntőre a BVSC stadionjában került sor. A hazaiak 48-0-ra verték a gladiátorokat. Az első szezonban 4 csapat vett részt, s a számuk évről-évre változott, mígnem elérte az ez évi tizenkét együttest.   

            A Magyarországon zajló Amerikai Fociban három ligát érdemes megemlíteni. Elsősorban a Veritas Divízió I a domináns, mivel ez az első osztály, majd a Veritas Divízió II, és a Veritas Junior is még említésre méltó, mert jó, ha van egy sportnak utánpótlása.
            A Veritas Divíziót I-et tizenkettő, a Veritas Divíziót II-t hét, míg a Veritas Juniort kilenc csapat alkotja. A Veritas Divízió I-ben, mint ahogy a következő bekezdésben is követhető, a Budapest Wolves a jelenlegi legerősebb csapat, az első számú ligában. Ezen kívül általában a döntőben megtalálható a Budapest Cowboys, de ez évben nagy meglepetésre a Nyíregyháza Tigers is bejutott.        


2010. október 16-án lezajlott Veritas Divízió döntője, azaz a VI. Hungarian Bowl. A döntőben a Budapest Wolves és a Nyíregyháza Tigers csapott össze a BVSC Stadionjában. A Wolves csapata hatalmas fölénnyel 58-0-ra diadalmaskodott a Tigers felett, így zsinórban harmadszor, összesen negyedszer bajnokok a Farkasok.
Török Máté

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése