2013. július 19., péntek

Segítség fűzőt kaptam!

 


 Ha valaki meghallja azt a szót, hogy gerincferdülés,nem feltétlen gondol bele,hogy mennyire súlyos lehet egy ilyen eset. A többség nem is foglalkozik vele. Pedig oda kellene figyelnünk rá, hiszen óriási fájdalmakkal járhat,ha nem lépünk időben és elmarad a kezelés.

Nem vagyunk könnyű helyzetben,mivel nincsennek mindenhol jó orvosok. Nagyon sok olyan történetről hallhatunk, hogy férre kezelték az illetőt. Volt akinek gyógyúszást javasoltak,erre csak hátúszást csináltattak a beteggel és szegénynek homorú lett a háta. De a legjobb mikor ránézésre meg tudják állapítani, hogy gerincferdülésed van-e vagy sem, s annyi választ kapsz, hogy gyógytorna és úszás. Ezzel aztán ki lettél segítve!Eleve nem jó, a szokványos mindenhol  végeztetett torna. Kéz és lábemelések?Kivel szórakozol te?Ettől talán jobb lesz?NEM!

Az emberi gerinc az élet folyamán folyamatosan változik és végleges formáját a növekedés befejezésekor nyeri el. Egy egészséges felnőtt ember gerince, kétszeres S alakban görbült, s ezek helyes testtartás során kiegyenlítik egymást. 

Azonban gerincünkre nagyon oda kell figyelni, hiszen ki ne hallotta volna kiskorában szüleitől, kb. 100X, hogy „Húzd már ki magad!”.  De igazából ez csak egy része a dolognak. Különösen serdülőkorban, a hirtelen gyors növekedés következtében hanyag testtartás alakul ki a gyerekeknél, aminek későbbi vonzata a GERINCFERDÜLÉS lehet! Ugyanakkor a hanyag testtartásból nem következik az, hogy egyből mindenkinek gerincferdülése van,de intő jel lehet és fontos, hogy a szülők odafigyeljenek gyerekeikre, s időben észrevegyék, ha baj van!

Kezdeti szakaszban még könnyű korrigálni, de ha elfajulnak a dolgok, akkor mindenképpen kemény menet! A korai felismerés és kezelés jelenti az egyetlen hatásos módot a kiküszöbölésre.
A műanyag fűzök avagy korzettek egyedi gipszmintavétel után készülnek. Azonban nem elég ennek a szerkezetnek a viselete, hiszen hatástalan, ha nem gyógytornázunk mellette. De itt jön az újabb galiba! Amit a TB támogat, és amit a legtöbb gyógytornász a betegekkel végeztet, annak semmi haszna nincs. Személyes tapasztalat alapján írom ezt, hiszen második osztályos koromban, mikor elkezdtem járni kb. vicc volt az egész. Karemelgetések,bot a vállamra, aztán uccu neki…. na neee! Nem hogy javult volna, még romlott tőle a hátam!! Az ún. Schroth gyógytorna az, ami igazán hatásos! Sajnos még nem nőtte ki annyira magát, hogy minden városban elérhető legyen, sőt még a TB sem támogatja,de higgyetek nekem, tényleg segít!!!!
Tudtad? A Schroth- módszert a német Katharina Schroth a saját testén kísérletezve dolgozta ki gerincferdülésének és fájdalmainak  javítására. A terápia sikerét látva az otthonában működtetett „rendelő” idővel kicsinek bizonyult. 1921-ben Meissenben nyitotta meg első intézményét.  Később lánya, Christa Lehnert Schroth, majd unokája is követi munkáját.

5 év hagyatéka:)
Gerincferdülésemet édesanyám és nagymamám fedezte fel, hiszen tudni kell, hogy a családban már előfordult és anno még elég kegyetlen módszerekkel korrigálták. Elsős voltam, amikor gyakran piszkáltak a húzd ki magad mondatattal. Aztán kezdtek kicsit jobban felfigyelni, hogy valami itt nincs rendben. A gerinc görbülete,bordapúp előrehajoló betegen különösen jól megfigyelhető. Így vették észre nálam is. Elmentünk Debrecenben az ortopédiára,de ami ott volt ajjaj. Kb. kinevették a szüleimet, hogy minek hoztak ide,mikor semmi bajom sincs. Annyit még hozzáfűznék, hogy a nagy vizsgálat annyiból állt, hogy végighúzta a gerincem mentén az ujját az orvos! Milyen profi orvosok vannak már, nem???!

Persze anyáék nem hagyták ennyiben a dolgot. Mivel édesanyámnak is gerincferdülése volt, kiskorában nagymamám felvitte Budapestre, dr. Orosz Mária ortopéd szakorvoshoz és ott kezelték őt. Így felvették vele a kapcsolatot és én is hozzákerültem. Megcsinálták a röntgen felvételt a hátamról és kiderült, igen gerincferdülés! Ezek után elkezdtem gyógytornára és gyógyúszásra járni Debrecenben. Ekkor másodikos voltam, de jézusom mennyire utáltam, azt nem lehet kifejezni! Az úszással nem volt problémám, mert egyébként nem különbözött semmiben egy rendes órától, na de a torna! Eleve annyian voltunk mindig, hogy alig fértünk el! Ráadásul voltak egyes emberek, akik annyira büdösek voltak… Na nem baj, túléltem,de ez eredményeim nem lettek jobbak, a hátam csak nem javult,sőt romlott. Olyan negyedikes koromig próbálkoztunk,de 5.-ben azt mondta az orvos, hogy ennek így nem lesz jó vége, FŰZŐT kell viselnem. Sosem felejtem el azt a percet. Amikor kimondta, valami rossz érzés végigfutott rajtam. Nem is tudom, elkeseredést éreztem. Miért velem történik ez? Hogy fogom kibírni?Mit fog majd szólni a környezetem? S még valami rátett a csodálatos érzésre, ami a legnagyobb sokk volt. Tudni kell,hogy én elsős koromtól kezdve teniszeztem és mint kiderült ez is közrejátszott a gerincferdülésem kialakulásában,mivel főleg egyoldalú sport. S azt mondta a doktornő,hogy abba kell hagynom. Egy világ omlott össze bennem!!! (Előre vetítve a dolgokat: Egy évre abba is hagytam a játékot,de egyszerűen nem bírtam nélküle és újra elkezdtem járni. Először fűző nélkül, de tudtam ennek így nem lesz jó vége,ezért később fűzőben.)


Ezután elmentünk Marlok Ferenchez, a legjobb korzettépítő mesterhez (nem mellesleg még anyukámnak is ő csinálta a fűzőjét régen). Nagyon rendes volt, elbeszélgetett velem a dolgokról, mi, hogy lesz más,mire kell figyelnem,hogy lesz könnyebb…  ezt követően pedig levették a mintát rólam, az egyedi fűző elkészítéséhez. Ez úgy néz ki,hogy kaptam egy térdig érő atlétát(ami azért kell,hogy ne nyúzzák le a bőröd mikor leveszik a gipszet),s a nyakamba egy hosszú kötelet akasztanak(nyugi nem kötnek fel)majd begipszelik a felsőtestét az embernek,s orvosi szikével levágják a mintát a kötél mentén. Egyébként elég mókás dolog!:) Majd mikor elkészült értesítettek! De az is tudni kell, hogy a korzett viselése önmagában kevés, hiszen csak napi rendszerességgel végzett gyógytornával érhetünk el eredményt!


Az elején nagyon féltem,hogy mit szólnak majd hozzá az osztálytársaim. De izgatott is voltam,hogy megmutassam nekik, ugyanis tudtam, biztos nem láttak még ilyet. Nagyon kellemes csalódás volt. Mindenki nagyon normális volt,senki nem kezdett el csúfolni, sőt kicsit még menőnek is éreztem magam,ráadásul most már nem tudtak megcsikizni sem:). Igaz azonban ahhoz nem voltam elég bátor, hogy ruha fölé hordjam. Úgy nézett ki, hogy felvettem egy póló,majd a fűzőt,s ezután még egy pólót. Képzelhetitek nyáron a 40 fokban milyen kellemes lehetett!:P De nem azért takargattam, mert szégyelltem,hanem,hogy ne bámuljanak meg. Egyébként közben a testvéremnek is szüksége lett a fűzőre és ő is elkezdett gyógytornára járni. De ő még bátrabb volt mint én. Őt nem zavarta semmi, míg én csak ruha alatt, takargatva hordtam a „páncélom”,addig ő teljesen szabadon ruha fölött. Igen gyakran megbámulták, mivel nem sűrűn lát ilyet az ember,de én felnéztem rá a bátorságáért,s hogy ő is olyan kitartó volt! 

Eleinte nehéz volt hozzászokni a „páncéomhoz”,mert nyomta a hátamat,de tudtam,hogy meg fogom csinálni, hiszen hallottam milyen nagy fájdalmai vannak azoknak, akiknek az enyémnél is súlyosabb már a gerincferdülésük.Ráadásul ha mégis továbbromlik a hátam,akkor tudtam az egyetlen megoldás már csak a műtét lehet és addig nagyon nem akartam eljutni!


Igazából nappal még elviselhetőbb volt a korzett,de éjszaka egyszerűen kegyetlen  az első napokban. De körülbelül 2 hét után,már simán ment minden.


Sajnos Debrecenben nem volt senki, aki a az ún. Schroth gyógytornát tudta volna,így mikor megtudtuk, hogy Pesten pontosan hol van erre lehetőség,felmentünk egy hétre a családdal és megtanultam a gyakorlatokat Nagy Szilvitől. Később kiderült, hogy Debrecenben is van egy leányzó, aki ért hozzá és így Pucsok Judithoz kerültem. Éveken keresztül folyamatosan nyomattam a tornát, becsületesen hordtam a fűzőt, ami nyáron gyakran egyenlő volt egy szaunával. Kaptam az új fűzőket, ahogy változott és javult!!!! a hátam. 5.-től kezdve 8.-os koromig kellett hordanom,de a végén meglett a kemény munka eredménye,lekerült rólam a fűző!!!

Létai Alexandra

Óriási köszönet:

dr Orosz Mária                           Marlok Ferenc              Nagy Szilvia         Pucsok Judit             Prommer Kata

 Ha bármilyen háti deformitást vagy fájdalmat fedezett fel magánál vagy gyermekénél, ne habozzon!!!!Az alábbi linkeken elérheti a szakmában legjobbakat, akik tényleg értenek hozzá!!! Ne hagyja annyiban!!


http://www.gerincakademia.hu/

Az alábbi linken, egy közösséget találhatunk, ugyanis a gerincferdüléssel küzdök számára a lelki támogatás is nagyon fontos,ehhez nyújt támogatást az oldal. A korzettesek számára minden évben rendeznek egy tábort,többek között erről is találhatunk információkat. http://www.gerincferdules.hu/

Elérhetőség

SALUS Orthopedtechnika Kft.  1117 Budapest, Dombóvári út 1.
Tel.:   06 1/204 3938
Fax:   06 1/203 4015
E-mail:   ortopedtechnika@salusweb.hu
Nyitva tartás:
H-CS 8:00-18:00 I P 8:00-13:00


 Támogassa Ön is a

VERTEBRA Magyar Gerincsebészeti és Paraplégia Rehabilitációs Alapítvány-t!

  • Székhelye: 1022 Budapest, Présház utca 7/b.
  • Közhasznúsági végzés bírósági száma: 12.Pk.63 990/
  • Adószáma: 19650500-1-41
  • Bankszámlaszám: MKB 10300002-20326894-7007328
  • IBAN: HU56 1030 0002 2032 6894 7007 3285
  • Kapcsolattartó: Schuster Barbara schuster.barbara@gerincferdules.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése