2013. január 27., vasárnap

A Grimm mesék világában


200 éve jelent meg az első Grimm mesegyűjtemény. Ennek alkalmából rendezett egy interaktív kiállítást a Goethe Intézet Budapesten. A gyerekeknek lehetőségük volt, hogy kipróbálhassák tudásukat a mesék világában, sőt mindezt német nyelven. A program egyik különlegessége volt még, hogy a kiállítás keretében Suse Weisse, az egyik legismertebb kortárs német mesemondó mesélt a gyerekeknek. 
Weisse egyébként színészként,rendezőként, mesemondóként és tanárként isdolgozik.1996 óta ad elő meséket felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt. Munkáját 2005-ben Türingia tartomány mese- és mondadíjával ismerték el.Természetesen volt pár kérdésem hozzá!



Az eredeti Grimm mesék sokszor brutálisak és véresek voltak. Ön mit gondol ezekről?
A Grimm mesék nem a való világban, hanem a fantázia világában játszódnak. A kegyetlen elemek ábrázolása is gyakran absztrakt maradt, nem írja le konkrétan, hogy hogyan folyik a vér, vagy hogy hogyan törik a csont szilánkosra. A kegyetlenség nincs pontosan leírva. Azonban a vizuálisan látható szereplők azok, akik kegyetlenséget sugároznak. A brutális elemek megjelenése azért fontos a mesében, hogy ábrázolva legyen az, miként a rossz a mese végén elnyeri méltó büntetését.


Általában mely mesék a gyerekek kedvenceik?
Nem tudok a nevükben beszélni, így csak azt mondom el amelyek a saját kedvenceim. Például:Hófehérke és a Hamupipőke. Legtöbbször azonban a gyerekek is ugyanezeket kedvelik, mert ezek a legismertebbek, a legszélesebb körben elterjedtek.


Suse Weisse
Fontos, hogy sok mesét hallgassanak a gyerekek gyerekkorukban?
Nagyon fontosnak tartom, hogy sok mesét ismerjenek. Nem feltétlenül muszáj ehhez csak Grimm meséket hallgatniuk, mert minden országnak meg van a maga mesekultúrája.A Grimm testvérek csak összegyűjtöttek a történeteket. Mesék mindenütt vannak a világon. Nagyon fontosnak tartom, hiszen értékekkel, kultúrákkal, hagyományokkal köt össze bennünket, s ezáltal mi nem az irományok ködös, sötét világában tapogatózunk.



Mi a jó mese titka?
Megmutatja, hogy mi a jó és mi a rossz között a különbség. Értékekre világít rá, hogy miért érdemes harcolni,s soha nem szabad feladni a harcot, a szegényeknek is van esélyük, nem csak a gazdagoknak. A világ nyitva áll mindenki előtt. Sok mesében úgy van, hogy a hős vagy a hősnő nem tudja tovább folytatni a küzdelmet, hanem leül, elkezd sírni, mindegy, fiú -e vagy lány. S csak ezután jön a megoldás, a segítség. Nagyon fontos, a mesékben az empátia, a részvét, a szánalom érzését megosztani valakivel. Például a kenyeremet. Szolidaritás, együttérzés, emancipáció. Évszázadok, sőt évezredek óta ezekről szólnak a mesék.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése