2017. július 27., csütörtök

Margaret Island: "Fontos, hogy a közönség nyitott legyen új hangokra!"

Fotó: Dancs Enikő Bianka Photography
 Idén ünnepelte 3. születésnapját a Margaret Island a Budapest Park színpadán, ahol több mint 4000 ember kántálta a banda dalait.  Töretlen népszerűségüket jól példázza, hogy számos teltházas koncert van mögöttük és bejárták már az ország számos szegletét, illetve Erdélyben is többször megfordultak már. A zenekar Fonogram díj tulajdonosa, ráadásul 3 kategóriában jelölték őket a Petőfi Zenei Díjra, ahol Lábas Viki az év énekesnője jelölést díjra is váltotta.

Idén természetesen a Campus Fesztiválon is felléptek, ahol teltházas koncertet adtak a Fénytorony Pódium színpadán. Annyian meg akarták hallgatni a zenekart, hogy már nem engedtek be több embert a színpadhoz. De a koncert után még elkaptam őket egy rövid beszélgetésre!

KWzó: Szeptember 7-én nagykoncertetek lesz a Budapest Parkban. Egy-két információmorzsát osszatok meg velünk ezzel kapcsolatban!

Viki: Az biztos, hogy meglepetéssel készülni fogunk mint mindig, de talán most nem annyira kiszámítható, hogy kik lesznek azok a zenészek, akikkel együtt fogunk a színpadon állni. Elég szokatlan lesz szerintem, de remélem tetszeni fog a közönségnek.  Illetve ugyanúgy a kedvenc dalokat el fogjuk játszani, olyanokat is, amiket így a fesztivál szettbe nem raktunk bele. Nagyon sokan kérdezik külön koncert után, hogy miért nem volt benne ez meg az, ezért lehet, hogy majd az eventben is lesz egy  olyan lehetőség, hogy kérjetek/írjátok meg nyugodtan azokat a dalokat, amiket nem nagyon hallotok a Margaret koncerten, de szeretnétek a Budapest Parkban. Készülünk, úgyhogy egy jó kis iskolaindító Margaret Island koncert lesz.


KWzó: Mindhárman játszottatok már random trippes felállásban, ami Delov Jávornak a kezdeményezése. Ráadásul az ebből született Zenehíd albumon is zenél Viki és Bálint. Ugye erről azt kell tudni,hogy élőben improvizálva zenéltek különböző zenekarokból összeválogatott zenészekkel együtt. Könnyen egymásra tudtok hangolódni ebben a környezetben?

Bálint: Mindig nagyon jólesik mikor Delov Jávor elhív minket egyesével, közösen még nem voltunk.

KWzó: Nem is lenne fair.

Bálint: Lehet előkerülne egy-két Margaret-dal… Ebben az a nagyon jó, hogy ilyenkor kicsit másokkal zenélünk, kiszakadunk a körforgásból és utána mindig új ötletekkel, új energiával tudunk visszajönni a Margaretbe, úgyhogy szerintem ez néha tök jót tesz.

Fotó: Dancs Enikő Bianka Photography
Kristóf: Nagyon jól összehozza szerintem a zenésztársadalmat. Esetleg olyanokkal zenélsz együtt, akiket már szegről végről ismersz vagy láttál már valahol, de még igazából nem beszélgettetek. S mikor elmegyünk vidékre játszani és össze vagyunk zárva egy buszon és beszélgetünk, annyira szuper dolog, hogy jobban megismerjük egymást, így a szakmán belül, úgyhogy baromi jó dolog.

KWzó: Mindig hangsúlyozzátok, hogy járjanak minél több élő koncertre az emberek. Milyen tendenciát véltek felfedezni? Nektek is nagyon sok teltházas koncertetek van. Ezek szerint egyre többen járnak élőzenei koncertre?

Viki: Én úgy veszem észre, hogy divat lett élőzenei koncertre járni és mi nagyon-nagyon örülünk, mert igazából ez az értelme az egész zenélésnek, hogy ne egy alapot hallgassál vagy egy playbacket, hanem egy élő zenét. Az a legfontosabb, hogy élőben mit tudnak a zenészek és az énekesek nyújtani a színpadon.

Fotó: Dancs Enikő Bianka Photography
Bálint: Mi is egy kicsit máshogy játszuk élőben a dalainkat, mint ahogy a lemezen van. Mindig próbálunk kitalálni valamit vagy akár az egyes hangszereknek is külön egy-egy szólórészt adni, mert ettől tud mást adni az élőzene mint mondjuk egy felvétel.

Viki: Teltházas koncertek nem csak ránk jellemzőek hál’istennek, hanem egyre több zenekarra Magyarországon. Én arra buzdítok mindenkit, hogy akik még nem annyira ismertek első olvasatra vagy még nem hallott rólunk az ember a rádióban, azokra is menjenek el és nézzék meg őket. Tapasztaljátok meg, hogy milyen magyar zenei kultúra van jelenleg itthon, mert szerintem érdemes és lehet gyöngyszemeket találni.

Fotó: Dancs Enikő Bianka Photography
Bálint: Vagy hogyha elmentek egy koncertre, akkor hallgassátok meg az előzenekart is mindenképpen, mert szerintem nagyon érdemes. Mi is nagyon szeretünk fiatal, tehetséges előadókat elhozni magunkkal.

Kristóf: Mint ahogy minket is elhívtak Szabó Balázsék és a Hiperkarma.

Bálint: Fontos, hogy a közönség is nyitott legyen új hangokra.

KWzó: Viki zsűriztél a Nagy-Szín-Pad tehetségmutató versenyén. Mennyire vagy elégedett az eredménnyel? Személyes véleményedet tükrözte a végeredmény? Úgy tudom a győztes Lóci Játszik zenekarral jóban is vagytok.

Viki: Nyilván nagyon örülünk nekik, mivel velük letoltunk egy egész turnét úgy, hogy ők voltak a vendégek és mi voltunk a főzenekar. Nagyon összekovácsolódtunk. Igazából szerintem az egész Nagy-Szín-Pad-ot a Sena zenekar verte kenterbe így zeneileg. De nem csak a zenei szempontot kell nézni, hanem azt is, hogy ki milyen showt tud csinálni vagy milyen koncertet tud adni. Én nagyon-nagyon örülök Jónás Verának is és a Mörk zenekarnak is külön. Márkot nagyon sajnáltam, mert együtt tudok vele érezni, hiszen tudom, hogy milyen ha az embernek elmegy a hangja. De baromi jól megoldották, hogy ugye letapasztották a száját és kiírtak szövegeket. Nagyon leleményes volt és nagyon tetszett az egész.

Fotó: Dancs Enikő Bianka Photography
KWzó: Ha a fellépő ruháidat tekintjük, mindig valami különlegeset, divatosat  viselsz koncerteken. Úgy tudom Takács Márk öltöztet.

Viki: Az elejétől fogva nekem az egyik nagyon-nagyon régi gimis barátom, Takács Márk, aki tervezi és varja a ruháimat és másodállásban Nanushkánál dolgozik tervezőként. De ez nem divat, hanem önkifejezés.

KWzó: A fiúk mennyire hagyják magukat, hogy beleszólj a koncertszerkóba?

Viki: Jó ízlésük van nagyon!

Kristóf: Nálunk konszenzus van. Megbeszéljük az adott napon, hogy éppen ki miben lesz. Vagy esetleg megkérdezzük Vikit ha opcióink vannak, hogy mibe szeretne lenni.

Bálint: Vagy csak írunk Kristóffal egy SMS-t, hogy bordó ing?! Oké, bordó ing.

Viki: Szépen lassan a Márkot átirányítom a fiúkra is és mindenkinek egyen szerkója lesz. 

Készítette:
Létai Alexandra

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése