2017. július 5., szerda

2 hét és indul a Campus Fesztivál!

Fotó: KWzó
 Már csak két hét és kezdetét veszi a X. jubileumi Campus Fesztivál, ami az egyik legnagyobb és legjobb rendezvénye Debrecennek. Július 19-én megnyílnak a kapuk a Nagyerdőn és elindul a 3+1 napos szórakozás. A programok legnagyobb része már megtalálható a fesztivál honlapján.

A hétfői sajtótájékoztatón Kósa Lajos országgyűlési képviselő azt mondta, hogy „a városnak kellett egy ilyen rendezvény”. Ráadásul a nagyerdei fejlesztések a legjobb körülményekkel rendelkező fesztivállá tették az eseményt. Ahogy növekedett a fesztivál, úgy fejlődött az infrastruktúra is. Ehhez képest a Sziget nem fejlődött semmit, sőt már-már ciki – mondta Kósa.


Majd kiemelte, hogy a rendezvény tavaly 98 ezer látogatót vonzott be. Azonban ha 4 napos lenne az esemény, akkor ez lenne  a 2. legnagyobb fesztivál Magyarországon. Bár nem biztos, hogy a város ennyit elbírna. Így is a tavalyi 25 millió helyett, idén 65 millió forint támogatás kapott  a fesztivál. Ha több napos lenne, akkor 100 millió feletti támogatásra lenne szükség, hogy kivitelezhető legyen. Ráadásul nincs olyan előadó, aki megfizethető lenne és végtelen befogadót vonzana be. De emellett megfigyelhető az a tendencia is, hogy a magyar zenészek egyre nagyobb hangsúlyt kapnak.

Dr. Bacsa Lajos, alpolgármester azzal folytatta, hogy nagyon jót tesz Debrecennek a turizmus szempontjából is a fesztivál.  A tavalyi évben 387 ezer vendégéjszakát  töltöttek el  az ide látogatók, ami 10%-os növekedést mutat az azt megelőző évhez képest. Illetve mind a debrecenieknek, mind az idelátogatóknak egyaránt fontos találkozási pont a rendezvény. Majd hozzátette, hogy még több kulturális program várható idén, hiszen kitelepül a Csokonai Színház, a Méliusz Könyvtár és az  AGORA is. Valamint a tavalyi évben azt tapasztalták, hogy már a 0. napon is lett volna igény az éjszakai menetrendre, így idén a szokásos 3 buszjárat + 1-es villamos már a 0. napon igénybe vehető lesz.

„Reméljük a tavalyi 98 ezres látogatószám is meg fog dőlni” – tette hozzá az alpolgármester.

Miklósvölgyi Péter fesztiváligazgató azt nyilatkozta, hogy annak idején az új helyszín- és időpontválasztás során figyelembe vették a környezeti tényezőket is és számos hatástanulmányt végeztek el a Nagyerdőn.  Annyira figyeltek az apró részletekre, hogy azért nem júniusban tartják a fesztivált, mert akkor van a hőscincérek rajzása és túl nagy lenne a fényszennyezés számukra.
Illetve hozzátette, hogy a rendezvény a szervezők, a Debreceni Egyetem, a városlakók, illetve a sajtó munkatársainak együttműködésével valósulhat meg csak ilyen színvonalon. Az emberek szeretik ezt a rendezvény: „A debreceni érzés országszerte ráragad az emberekre.”
17 fő programhelyszín mellett idén először teljesen körbejárható lesz a stadion, ami fontos szempont a megközelíthetőség és biztonság szempontjából is, hiszen maga a stadion is egy védett hely, ahová rosszabb idő esetén behúzódhatnak majd a látogatók.

„A mi igazi erősségünk, hogy egy igazán komfortos fesztivált tudtunk létrehozni”-mondta Miklósvölgyi.

„Ahogy növekszik a fesztivál és egyre színvonalasabb és nagyon külföldi zenészek jönnek, egyre nagyobb kihívás az igények teljesítése. ” – nyilatkozta Páll László, a Campus Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezetője.



Dr. Süli András programigazgató kiemelte, hogy a Campus Fesztivál nagyon jó lehetőség feltörekvő európai zenekarok számára, hogy megmutassák magukat. Másrészt pedig ez a fesztiválnak is jó, hiszen profi fogadtatásban részesülnek a fellépők és ennek híre megy. A Campus érdemei közé tartozik többek között az is, hogy nemzetközi szintű elismerésben részesült az idén tíz éves Campus Fesztivál, a legkomolyabb európai minősítő szervezet, hiszen az EFFE (Europe for Festivals, Festivals for Europe) a legmagasabb szintű minősítést adta a debreceni rendezvénynek. Sokszínűsége miatt tehát felkerült a fesztivál térképre. Majd Süli kiemelte, hogy idén 252 színpadi program és 200-300 egyéb alternatív esemény várja a látogatókat. A zenés programokon túl például Startup kerekasztal, mozizás, irodalmi programok, felolvasások, közönségtalálkozók között is válogathatnak a látogatók.  A Campus különlegessége még, hogy itt látható és kipróbálható először Rubik Ernő új kockája!

Érdemes a jegyeket és bérleteket július 10-ig beszerezni, hiszen még kedvezményes áron juthattok hozzá!  Jegyvásárlás


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése