2017. január 8., vasárnap

Kedvenceim a Nemzeti Galériából és az Ország Lili kiállítás


A Nemzeti Galériában jártam, nézd csak mik vannak ott!

Sokan úgy gondolják, hogy múzeumba járni unalmas. Az előítélet alapja lehet az is, hogy általános iskolában közös osztálykirándulások alkalmával mindig a listán volt a kötelező múzeum látogatás. Igen mind tudjuk, hogy a legtöbb gyerek alig várja ilyenkor, hogy szabaduljon. A lényeg, hogy minél gyorsabban vége legyen és jöjjön valami más izgi program. De hát valamikor el kell kezdeni az ismerkedést a múzeumokkal is, mert akkor sose kerülünk kapcsolatba a kultúra ezen formájával és akkor esélyt sem adunk a gyereknek, hogy megszeresse. Oké engem sem nagyon kötött le ez a program tizenévesen, mégis úgy alakult, hogy most egyetemista fejjel gyakran látogatom a Nemzeti Múzeumot, a Ludwig Múzeumot, a Műcsarnokot vagy épp a Nemzeti Galériát. (És most csak párat emeltem ki.) Sőt ha külföldre megyek akkor is kinézek egy- két helyet és lehet találni igazán jó programokat. Ez is olyan mint a Jazz zene, kicsit meg kell érni hozzá, hogy élvezzük. Nem mondom, hogy mindig tetszik, amit látok. Ez kicsit ízlés kérdése, de legalább megismerkedik új dolgokkal az ember. Ráadásul ha a Legyen Ön is milliomosba pont rákérdeznek valami hasonló témára, akkor tudni fogom.... vagy nem :D. 

Még a kupola is menő!
A hétvégi szibériai idő miatt eszemben nem volt szabadtéri programot csinálni, így hát maradt a beltéri program. Egyedül nem akartam moziba menni, ezért gyorsan rákerestem milyen kínálat van múzeumok tekintetében. Végül a 'kultúrlényeskedés' mellett döntöttem és ellátogattam a kedvenc helyemre, a Nemzeti Galériába. Szerintem itt a legjobb az állandó tárlat. Sokszor láttam már, de nem tudom megunni. 2-3 havonta mindig meglesem, hogy van- e valami izgi időszaki kiállítás és akkor már gyorsan megnézem az állandót is. Ma az 'Árny a kövön - Ország Lili művészete' vonzott be. Bevallom engem nem kötött le nagyon, valahogy nem az én világom, de akinek kedve lenne hozzá március 26-ig megtekintheti. (részletek itt) Már csak azért is érdemes, mert Ország Lili a modern magyar művészet egyik kiemelkedő alakja.
Illetve Magyarósi Csaba szavaival élve: "Azért tök jó kiállítás,mert remekül mutatja be, hogy egy-egy esemény az életében hogyan változtatta meg a világképét; hogy hogyan  jelentek meg például a falak a festészetében, mert gyerekkorában egy téglagyár udvarán várta, hogy a haláltáborba szállítsák. Aztán később sokkal jelentéktelenebbnek tűnő események is jelentős változást értek el az életében. Például meglátogatott Bulgáriában néhány templomot, ahol az ikonfestészet nyűgözte le, aztán elment Prágába, ahol meglátogatta a zsidó temetőt. És ha belegondoltok ez hihetetlen, hogy egy-egy apró momentum az ember életében, hogyan képes formálni,átalakítani a világképünket."

 Viszont ami az állandó kiállítást illeti, legutóbbi látogatásom óta történt változás. A snassz fehér falakat kifestették színesre. Ez nagyon jót tett neki, mert sokkal melegebb érzést sugároznak a képek és maga a helyiség is. (piros pont :D) Most pedig összegyűjtöttem nektek kedvenc képeimet. Tudom a fotó nem adja vissza az igazi hatást,de hátha kedvet kaptok élőben megnézni. (A belépő kevesebb mint egy mozijegy ára.)

Nektek melyik tetszik? Ti szoktatok múzeumba járni?

Ferenczy Károly - A hegyi beszéd, 1896-1897
Ferenczy Károly - Orfeusz,1894



Iványi Grünwald Béla - Juhász és parasztasszony, 1892

Karcsay Lajos - Almaszüret, 1885
Engel József - Fiatal leány Ámorral, 1861
Ez ismerős lehet a töri könyvből!
Székely Bertalan - Egri nők

Kisfaludy Károly - Osszián keservei, 1882 után

id. Markó Károly - Tájkép Tivoli mellett szüretelőkkel, 1846
Marastoni József - Bacchánsok, 1855



Boros József - Lányok bál után ( Álarcos táncvigalom utáni reggel), 1850

Ligeti Antal - Capri szigetén, 1885

Szinyei Merse Pál - Majális, 1873

Szinyei Merse Pál - Lila ruhás nő, 1874

balra: Szinyei Merse Pál -  Léghajó, 1878; fent: Ruhaszárítás, 1869; lent: Hinta, 1869; jobbra: Pipacsos mező, 1896

Halmi Artúr - Vizsga után, 1890

Csontváry Kosztka Tivadar - Zarándoklás a cédrusokhoz Libanonban, 1907

Ferenczy Károly - Napos délelőtt, 1905

Ferenczy Károly - Október, 1903

Rippl-Rónai József - Önarckép barna kalapban, 1897

Rippl-Rónai József - Amikor az ember a visszaemlékezéseiből él, 1904

Bernáth Aurél - Reggel (Ablak), 1927

Bernáth Aurél - Riviéra, 1926-1927

Aba-Novák Vilmos - Körmenet (Búcsúsok), 1930-as évek eleje

Aba-Novák Vilmos - Csíkszeredai  vásár

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése