2012. október 31., szerda

HaLlOwEeN



A Halloween ősi kelta hagyományokból alakult ünnep, amelyet elsősorban az angolszász országokban tartanak meg, de mára már az egész világon elterjedt. (Ha kíváncsi vagy a Top 8 legrémisztőbb horror filmre katt ide: itt )
kép:meetoff.eu
Ez az ünnep több kultúra keveredésének a római, a kelta, a katolikus és a keresztény mindenszentek napja hagyományainak keveredésével alakult ki mai formájára.

kép:beechmtn.com
Évszázadokkal ezelőtt a mai Nagy-Britannia és észak-Franciaország területén éltek a kelták. Ez a népcsoport az újévet november 1-én ünnepelte. Úgy tartották, a kelta hagyományok, hogy a napisten Samhain ilyenkor, a halál és sötétség istenének fogságába került. Így ez a nap, a sötétség és hideg kezdetét jelezte.
Az újév előestéjén, október 31-én, a hiedelem szerint, Samhain összehívta a halottakat, akik különböző formában jelentek meg; a rossz lelkek, állatok figuráit öltötték fel.
 Ilyenkor a kelta papok a hegytetőn, a szent tölgyfák alatt gyülekeztek, tüzeket gyújtottak, hogy termény és állat áldozatokat mutassanak be. 

Reggel pedig, a papok minden családnak parazsat adtak, hogy új tüzeket gyújthassanak, melyek melegen tartják az otthonokat és kiűzik a gonosz szellemeket.
Ezen a napon, vagyis november elsején az emberek állatbőröket vettek magukra és Samhain tiszteletére háromnapos ünnepet tartottak. Ez a fesztivál volt az első Halloween.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése