2018. április 9., hétfő

Mamelons: „Ha úgy tetszik, akkor a dalszövegírás egy kirakós…”

Fotó: Mamelons FB

A feltörekvő Mamelons nevű zenekar április 13-án ad koncertet a Kuplungban. Tavaly decemberben elkészült az első klipjük, majd kijött az EP-jük, amelyen négy dal kapott helyet, és gőzerővel hajtanak a második klip, illetve az első nagylemez felé. Ha még nem hallottál róluk, akkor itt a lehetőség, hogy elolvasd, és megtudd, kikről van szó! Erdősi Mátéval, a zenekar énekesével és Balázsi Szabolccsal, a gitárossal beszélgetett Zörényi Laura.

A zenekar tagjai:
Erdősi Máté - ének, gitár
Balázsi Szabolcs -gitár
Botos Roland -basszusgitár
Kuklis Péter - dob

Hogy indult a zenekar, mióta vagytok egy csapat, mit lehet rólatok tudni?

Szabolcs: Én alapvetően egy másik zenekart akartam összehozni, amihez az egyik ismerősöm ajánlott egy basszusgitárost, akinek nem fért bele az idejébe, de kérdezte, hogy ajánlhat-e engem valakinek, ez a valaki volt Máté. Tehát mondhatjuk, hogy négyszeresen nem ismertük egymást. 2016 elején leültünk és megbeszéltük, hogy mit és hogyan is szeretnénk pontosan.

Máté:E találkozás előtt mutattam pár dalt Szabinak, akinek tetszett a dolog.Rájöttünk, hogy szeretnénk együtt dolgozni.

Szabolcs: Mondhatjuk, hogy aranyat kerestünk, és gyémántot találtunk. :D

Máté:Innentől kerestük a további tagokat.Fél év múlva jött Peti, a dobosunk, végül Roland, aki a basszusgitárosunk lett. 2016 őszén alakult ki ez a felállás, azóta csináljuk.

Szabolcs: Hogy pontosak legyünk október 22-én volt az első közös próbánk, datálhatjuk ekkora a kezdetet.

Máté: Ami meghatározó az pedig az, hogy megírtuk az első lemezünket, ésrengeteget próbáltunk, hogy összerakjuk azt a műsort, amit április 13-án bemutatunk a Kuplungban is. Kijött eddig egy klipünk és egy EP-nk, a következő lépésben pedig a nagylemezünk jön, amit szintén bemutatunk majd tervek szerint nyár elején. A lemezt beharangozandó szeretnénk még egy klipet összehozni addig.


 A nagylemezre hány dalt terveztek?

Máté: 10 dalból fog állni, természetesen mind saját szerzemény. Már mindegyik dal megvan, csak még tökéletesítgetés alatt állnak. Ezek viszonylag különböző stílusú dalok, melyeket a szövegvilág fog össze. Az egyhangúságot elkerülendő lesznek poposabb, elvontabb, és zúzosabb dalok is a lemezen. 

Akkor ez tudatos, és nem csak azért mert nem tudjátok eldönteni, hogy milyen zenét játszanátok?

Szabolcs: A stílusunkbe van határolva, és szerintem ezt abszolút tartani fogjuk, nem fogunk például nagyon elrockosodni. Csak olyat próbálunk összehozni, amit mi is szeretünk játszani, amit éppen érzünk.

Van-e olyan zenekar, aki a példaképetek?

Szabolcs: Szerintem egyértelműen mondhatjuk a Red Hot Chili Peppers-t.

Máté: Valóban őket lehet mondani, de ez azért egy nehéz kérdés, mert viszonylag mindenki más zenéket hallgat és így teljesen közös nevező nem feltétlenül van.

Ihletet mely zenekaroktól szoktatok meríteni?

Máté: Rengeteg zenekar inspirál minket, a mai modern pop-rock szcénából, illetve a múlt század nagyjai közül is. Ezek a hatások érezhetőek a zenénken. Igyekszünk úgy megtalálni a középutat, hogy a kellő popularitást megőrizve, a saját egyéniségünk kiütközzön a dalainkon.

Ha már idénre kitűztétek a nagylemezt, akkor mi a terv a továbbiakban? Mi az abszolút cél? Mondjuk egy Sport Arénát megtölteni, vagy külföldi siker akár?

Szabolcs: Nem rémlik, hogy ilyen konkrétan kitűztünk volna bármit. Szeretnénk egy idő után már csak a zenéléssel foglalkozni, hiszen úgy mennyiségileg és minőségileg is a legtöbbet tudnánk kihozni magunkból és a zenekarból.

Máté: Egyelőre csak maximum egy évre előre gondolkodunk. Egy év végi vagy inkább jövő év eleji célnak mondhatnánk, hogy legyen egy telt házas A38 koncertünk, vagy főzenekarként tudjunk játszani és úgy vegyék meg, külön miattunk az emberek a jegyet.

Hogy próbáljátok magatokat népszerűsíteni?

Szabolcs: A közösségi médiákon természetesen, de szerintem az élő zene a legjobb reklám, olyan helyeken, mint a Kuplung, az A38, vagy az Akvárium. Nagyon kis helyeken nem biztos, hogy jó ötlet fellépni.Mi éppen ezért nem is léptünk még fel Pesten, mert el kellett jutnunk arra a szintre, hogy befogadjon minket egy ilyen nagyobb presztízzsel rendelkező hely is.


A klip kinek az ötletéből származott?

Máté: Ami fix volt, hogy minimalista klipet szeretnénk. Olyat, amiben nincsen cselekmény. Ezzel nem akartunk semmit belemagyarázni a klipbe, hanem hagyni akartuk, hogy mindenki azt gondoljon bele a dalba, amit akar.


Szabolcs: Ennek ellenére szerintem a szám címével – Tép–mégis elértük, hogy belemagyarázzon valamit a néző, amire még a klip is rásegít, pedig nem feltétlen erről szól a dal.



Eurovízión vagy tehetségkutatón nem gondolkodtatok?

Szabolcs: (TV-s) tehetségkutatókra nem szeretnénk menni. Kerestek már minket többször, hogy menjünk, de ha valaha feltűnnénk egy ilyen eseményen, akkor inkább csak extra produkcióként jelennénk meg, nem versenyzőként.

A szöveghez honnan merítetek ihletet?

Máté: Ennek én vagyok a felelőse, de ez egy összetettebb kérdés. A dalok keletkezésénél nem kijelölt vonalon íródnak a szövegek, hanem nagyon sok gondolat meg ihlet áll össze egy egésszé. Ha úgy tetszik, akkor a dalszövegírás egy kirakós, ezért nem feltétlenül az mozgat, vagy inspirál, hogy konkrét és egyértelmű dalok szülessenek.

Mit vártok a Kuplungos fellépéstől?Milyen további koncertek vannak kilátásban?

Máté: Egy nagyon jó bemutatkozó koncertet várunk, ahonnan a lemez megjelenésével és annak bemutatásával még tovább léphetünk.

Szabolcs: Egyelőre úgy tűnik, hogy az A38-on is ott leszünk nyár elején egy nagyobb zenekar előtt fellépve. Illetve, ha minden jól megy, akkor az már a (nagy)lemezbemutató koncertünk lesz.  

Még több infó a zenekarról:


YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCPOfLEjQ0Z-BvZd7ofMsg-Q

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése