2018. január 29., hétfő

Bruno Mars és Kendrick Lamar tarolt a 60. Grammy gálán


fotó: variety.com
Bruno Mars és Kendrick Lamar a 60. Grammy nagy nyertese. A legtöbb jelölést Jay-Z kapta, mégis üres kézzel távozott a gáláról.
Mind a hat jelölését sikerült díjra váltania Bruno Marsnak. A hawaii születésű dalszerző-énekes ráadásul a legfontosabb kategóriák közül háromban is diadalmaskodott. Bezsebelte az év dalának járó díjat, a That’s What I Like című slágeréért, 24K Magic lett az év felvétele és az azonos című lemeze megkapta az év albuma elismerést.
Az est másik nagy nyertese Kendrick Lamar volt, aki hét jelölésből ötöt meg is nyert. A kaliforniai előadó a rap kategória összes díját besöpörte: Grammyt kapott a Rihannával közösen előadott Loyalty című számért, a Humble. című felvételért három szobrocskát is átvehetett, emellett Damn című albuma is díjat ért a legjobb rap album kategóriában.
Ugyan Jay-Z-t jelölték a legtöbb kategóriában, mégis üres kézzel távozott a gáláról. Viszont a pop szekcióban Ed Sheeran tarolt, aki két Grammyt vihetett haza. A legjobb elektronikus zenei album a német Kraftwerk formáció 3-D The Catalogue című lemeze lett. A Rolling Stones Blue & Lonsome című lemeze a legjobb hagyományos blues lemez kategóriában nyert. 
Alessia Cara – fotó: CBC.ca
A női szekciót tekintve az év felfedezettje Alessia Cara kanadai énekesnő lett, illetve Shakiráé kapta a legjobb latin albumért járó díjat. Posztumusz részesült Grammy-díjbanat  Carrie Fisher színésznő és Leonard Cohen énekes mellett.
A gála 15 év után tért vissza New Yorkba, a Madison Square Gardenbe, amit ez alkalommal Kedrick Lamar nyitott meg. A show házigazdája James Gordon volt. Az est folyamán olyan sztárok léptek fel mint Lady Gaga, Pink, Elton John és Sting… Az elismerésekről az amerikai lemezakadémia 13 ezres tagsága szavazott.
A hírességek jelentős része  fehér rózsát viselt a nők elleni szexuális erőszak és hátrányos megkülönböztetés miatt tiltakozva. A műsorban megemlékeztek azokról, akik koncerteken haltak meg és a show nem volt mentes a politikától sem: Hillary Clinton zenészek társaságában olvasott fel Michael Wolff Tűz és düh – Trump a Fehér Házban című bestselleréből.
Íme a fontosabb kategóriák. A díjazottak teljes listáját itt érhetitek el.
Az év felvétele: Bruno Mars, 24K Magic
Az év albuma: Bruno Mars, 24K Magic
Az év dala: Bruno Mars, That’s What I Like
A legjobb új előadó: Alessia Cara
A legjobb szóló popelőadás: Ed Sheeran, Shape of You
A legjobb énekes poplemez: Ed Sheeran, ÷ (Divide)
Legjobb popduó/popcsapat előadás: Portugal. The Man, Feel It Still
A legjobb rapdal: Kendrick Lamar, Humble
A legjobb urban contemporary album: The Weeknd, Starboy
A legjobb alternatív zenei album: The National, Sleep Well Beast
A legjobb rockalbum: The War on Drugs, A Deeper Understanding
A legjobb metálzenei előadás: Mastodon, Sultan’s Curse
A legjobb dance/elektronikus album: Kraftwerk, 3-D The Catalogue
A legjobb filmzene: La La Land

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése