2016. március 5., szombat

Napi érdekesség: Ne lubickolj a halálos portugál gályával!

 Nyaraláskor a különlegeset, a szépet, az egyedit keressük, ezeknek pedig mind megfelel ez a lilás-rózsaszínes buboréknak látszó portugál gálya.

Csak lebeg a vizen, vagy hever a parton. Csodaszép, érdekes, de mérget tartalmazó csalánsejtekkel teli  fogófonalai akár a harminc méteres hosszúságot is elérhetik.Elvileg kis halakat eszik, de embert is megcsíp, ha veszélyben érzi magát. Csípése erős fájdalmat és gyulladást okoz, de gyerekeknél, vagy gyengébb fizikumú felnőtteknél csípése szívleállást és halált is előidézhet.



Hosszú csápjai a végzet karmai.Nem egy állat hanem két fajta polip és két fajta medúza telep kombinációja! A négy fajta organizmus egymáshoz tapadva egészíti ki egymást. A túlélés érdekében egymásra vannak utalva, mindegyiknek megvan a maga fontos szerepe. Együtt életképesek, külön külön elpusztulnának. A portugál gálya medúza gázt nitrogént juttat a testébe és ezáltal tud lebegni a víz felszínén. A fonal csápjaiban, melyek akár 30-50 méter hosszúak is lehetnek, csalán-méreginjekció van. Nagy viharban a kolónia kitudja engedni a szélből a vitorlát, a gázt a testéből, és a víz alá süllyedve nem sodródik messzire a viharban. Elmondható, szerintem hogy a túlélés egy eszméletlen vadászcsoportjával állunk szemben ami még az emberre is veszélyes lehet.Nevét egy régi Portugál hajóról kapta.


Itt találtok egy testközelből készített videót:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése