2016. március 6., vasárnap

Marsalkó Dávid 10+1: „ A Halott Pénzt értelmes emberek hallgatják.”

kép:mp3plaza.hu
A Halott Pénz eredetileg Marsalkó Dáviddal szólóprojektjeként indult. De kezdetben nem aratott óriási sikert. A Halott pénz név Dávid nevével forrt össze, azonban 2013-ra egy 7 fős zenekart azonosíthatunk ezzel a branddel. Azóta meghódították a magyar közönséget és már többszörös Fonogram- díjas együttesként tartjuk számon  őket.  

Egy márciusi közönségtalálkozó alkalmával néhány érdekességet összeírtunk nektek. A beszélgetésben Marsalkó Dávid válaszolt.

kép:m.cdn.blog.hu
1. A közönségtalálkozó során elárulta, hogy szeretik a klubkoncerteket sokkal intimebb hangulat tud kialakulni mint mondjuk egy fesztivál alkalmával. De imádják a fesztiválokat is, hiszen ott inkább pörgősebb számokat játszanak, mivel nyomatni kell a ritmust. S legnagyszerűbb mikor olyan hangosan énekelnek a rajongók, hogy a saját hangjukat sem hallják. Egyébként magánszemélyként is részt vesznek  a fesztiválokon: „Mi csukjuk be a fesztiválokon az ajtót!”- mesélt Dávid. Zárásig ott szoktak maradni, sőt ez egy nagyon jó csapa(le)tépítő tréning is, ráadásul ezekből az élményekből születnek a számok, hisz valahonnan ihletet kell meríteni.

2. „Nem akarunk mindenkinek tetszeni és nem is kell. Annak szeretnénk valamit adni, akik eljönnek a koncertre és támogatnak minket. Az a tapasztalat,hogy a Halott Pénz értelmes emberek hallgatják.” A banda egyébként igyekszik egy közösséget építeni a zenéjükön keresztül. Sőt a Facebook oldalt személyesen Dávid tartja karban és frissíti, s igyekszik a legtöbb kérdésre,kommentre válaszolni, ahogy ideje engedi.

kép: Halott Pénz Facebook
3. Amikor egyedül volt és managert keresett sokan elutasították. Végül Molnár Csilla lett a Halott Pénz képviselete, aki azóta is a zenekar mögött áll. Azóta számos ajánlatott kapott ebben az ügyben, de : „Akkor ők hajtottak el engem és most én őket.” – fűzte hozzá Dávid.

4. Pécs kulturális főváros, már csak abban a tekintetben is, hogy számos kiváló zenekar indult innen: 30Y, Kispál vagy Kiscsillag… Konkurencia tehát volt rendesen a Halott Pénz számára. De Dávid azt hangsúlyozta, hogy a bandák inkább húzóerőként hatnak rájuk, hiszen arra ösztönözték/ösztönzik őket, hogy nem csinálhatnak szarabb minőséget,mert nem megy át az ingerküszöbön. A zenekarok közötti verseny inkább arra motiválja őket, hogy jobbak és jobbak legyenek.

kép: Halott Pénz Facebook
5. Dávid egyébként zárkózott, gátlásos típus. „Nem tárulkozok ki könnyen, csak zenén keresztül.” – árulta el a közönségnek. „Érzéseket árulunk a zenén keresztül. Elég intim dolog, de ez a saját pszichológusom.” Majd hozzátette, hogy a koncertek adják az önbizalmat számára,valamint nagyon sokat jelent,hogy a zenekar mellette áll.

6. A beszélgetés során kapott  a közönség soraiból egy olyan kérdést, hogy miért nem próbálkoznak angol szövegekkel is, amivel akár a külföldi karrier is beindulna. A válasz egyszerű volt: „Magyarul tudok azonosulni a dalokkal és a legjobban kifejezni az érzéseimet.”

7. Majd a Dal című műsor kapcsán is kifejtette a véleményét. Szakmailag nem tartja színvonalasnak ezt a dolgot. Ők élőben lépnek fel (100% live) és ezek a műsorok viszont mint a Dal vagy az X-Factor playback vagy fél playback verzióban valósulnak meg. Ez számukra nem 100%-ban őszinte világ.


8. Dávid a pécsi közgázon végzett, ráadásul most az egyetem arca is lett,biztos sokan láttátok már a reklámot. Így nem úszhatta meg ezt a témát sem. A kérdés arra irányult, hogy mennyire tudja kamatoztatni az ott tanultakat. „Az egyetemen nem feltétlen azt a tudást kapod, amit használni fogsz. Hanem inkább ad egy attitűdöt, hozzáállást, gondolkodást az élethez.” Majd hozzátette, hogy ő átforgatta a világra ezt a tudást illetve magától jött rá a dolgokra tapasztalat útján, pont mint a zenélésnél. Hiszen szintetizátoron is magától tanult meg játszani. „0-ból jött self-made. Nem tudok kottát olvasni, érzésből nyomom.”

9. Arra a kérdésre, hogy melyik volt az a pillanat, amikor realizálódott benne a siker ezt a választ kaptuk: „Amikor az A38-on adtak egy jótékony koncertet és a bevételt a Bátor Tábornak ajánlottuk fel.”
kép:infogyor.hu
10. A Halott Pénz frontembere igyekszik megvédeni a magánéletét a bulvártól: „Kell  egy fal ami mögé be tudsz állni, ez tart egyben, a Földön.”


+1. Zárásként pedig a márciusban megjelenő új albumukról az ’Ülni. Örülni. Megőrülni.’-ről hintett el egy kis információt: „A cím szójáték és körforgásra utal. Az egész élet  arra megy ki, hogy elkerüljük a megőrülést, a mélypontot. Ez az album is ezt szimbolizálja.”


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése