2013. június 5., szerda

Árvíz készültség a köbön

Ausztria után Magyarországon is vizsgázik élesben az első mobilgát, ilyen lesz Szegeden is. Pergben már átcsapnak a hullámok a mobilgát felett.

 Linzben már mobilgát védi a várost az árvíztől, hasonló fogja majd óvni Szeged városát is, ha elkészül jövőre a partfal-rekonstrukció. Az országban is felállították az első mobilgátat Szentendrén, ami pontosan megegyezik azzal, amit Szegedre terveznek. Napokon belül vizsgázik tehát az ország első mobilgátja is Szentendrén. Az árvízvédelmi fal a belvárost védi a Duna áradásától. A Korzó korábbi gátjából 333 métert váltottak ki az új mobil rendszerrel. A szerkezet felállításához 10 ember 8 órányi munkája szükséges. Éles helyzetben most lesz először, a tavasszal végzett terheléses próbán jól szerepelt a gát. A szerkezetet úgy tervezték, hogy a teljes magassága a mértékadó árvízszint fölött 1,35 méterrel végződjön. Ez a 2006-os árvíz szintjét mintegy 70 centiméterrel haladja meg, és szükség esetén tovább magasítható.

Ausztriában, Pergben döbbenetes fotók készültek a mobilgátról: mint egy óriási medence, úgy néz ki az a folyórészlet, amit lencsevégre kaptak és megosztottak a Facebookon, alig 30-40 centiméterre volt a Duna vízszintje a gát tetejétől. Ma már elérte a peremét is.-számolt be a szegedma.hu.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése