2013. május 13., hétfő

Angyalok között és a pokól bugyraiban- interjú Vujity Tvrtkoval

femina.hu
Azzal a fantasztikus emberrel beszélgettem,aki már járt az angyalok között,de megismerkedett a pokol legmélyebb bugyraival is. Legendás és roppant népszerű riportfilmjei és könyvei sokszor sokkoló erejűek. Bemutatják milyen világban élünk, mire volt és mire képes az ember, a szó minden értelmében. S, hogy míg mi azon panaszkodunk, hogy nincs meg a legújabb IPhone 5-ünk, addig vannak olyan emberek, akiknek még a legszükségesebb dolgokra sincs pénzük és éheznek. 
Valóban ez sokszor már elcsépelten hangzik, hiszen a legtöbb ember csak legyint rá: "Hát igen ez van és mit kezdjek vele?". De nem is azt várja az ember, hogy akkor most mindenki sajnálkozzon, hanem, hogy értékeld azt amid van, s ne kezdj el siránkozni a legapróbb dolgokért. Örülj, ugyanis Neked számos lehetőséged van, ami nem mindenkinek adatott meg! Gondolj csak bele, egészséges vagy, tanulhatsz, szerető család vesz körül, biztonságban vagy, az utcán végigsétálhatsz halálfélelem nélkül! Mégis elégedetlen vagy?! A legnagyobb gondod, hogy milyen ruhát vegyél fel holnap!

Nagyon sok tragikus, megrázó helyzet vesz minket körül, amire gyakran nem akarunk odafigyelni. Csak annyit mondunk rá: "Nem velem történt!"

Na de ne legyünk ennyire depressziósak, hiszen a mai világunkban is vannak igazi HŐSÖK, PÉLDAKÉPEK. Valóban, nem azokról a celebekről van most szó, akiket nap mint nap látunk a tévében. Hiszen róluk aztán mindent tudunk. Kivel jártak, ki volt a szeretőjük, milyen szőrös a hónalja vagy éppen kit csalt meg és miért., csak azt nem, hogy mit csinálnak. De tényleg róluk kéne szóljon minden?

Na és mi van azzal az asszonnyal, aki ott hagyja budapesti praxisát és elmegy Etiópiába, csak azért, hogy leprásokat gyógyítson? S Sándorral, aki éhező gyerekeket etet és segít nekik Észak-Koreában, hogy túléljék egyik napot a másikra? Velük ki foglalkozik?

Ha igen is érdekelnek az igazi hősök, akkor olvasd el Vujity Tvrtko könyveit vagy nézz bele egy-egy riportjába! Nem lesz egyszerű szembesülni azokkal a dolgokkal amik körbevesznek minket a világban. Olyanokkal fogsz találkozni amiről azt hitted nem is létezik, hiszen egy teljesen más világban élünk, amiben burokkal vettek körbe a szüleink. Ami nem baj, de tudd értékelni azt amid van és ne fordítsd el a fejed másoktól, ne nézd le az embereket, ugyanis nem tudhatod, hogy min ment, és min megy keresztül!


Vujity Tvrtkot tartottam fel pár kérdés erejéig a DUE Sajtófesztiválon:
Tovább az interjúra

Legújabb műsorát a "Tvrtko szerint a világ" minden szombaton, hét órától nézheted a PRO4-en!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése