2012. november 30., péntek

Ma van a Ne vásárolj semmit! nap

Észak-Amerikában november 23-ban, máshol november 24-én, Magyarországon pedig november 30-án van a Ne vásárol semmit! nap.
kép:developingteachers.com


Eljött az  idő, hogy bezárd a  pénztárcádat, összevágd a hitelkártyáidat és félretedd a vásárlás iránti szeretetet.

Na igen, nem nehéz megállni a vásárlást a hónap végén Közép-Európában, azonban a Tudatos Vásárlók Egyesülete nem csak ezért buzdít vásárlási böjtre ezen a napon. A hamarosan elérkező nagy karácsonyi vásárlásmánia előtt, világszerte több mint 60 országban hívják fel a figyelmet környezetvédő és civil szervezetek a társadalom túlfogyasztására és a rossz fogyasztási szokásokra.

kép:corvallisadvocate.com
A Ne vásárolj semmit! nap a túlfogyasztás elleni jelképes tiltakozás. A kezdeményezéssel azt is tudatosítani kívánják, hogy a világ lakosságának 20 százaléka éli fel a Föld készleteinek 80 százalékát. A reklámok az emberek elégedetlenségét és mohóságát erősítik azzal, hogy elhitetik: akkor lesznek boldogok ha minél több tárgyat birtokolnak.
Becslések szerint Magyarországon a "vásárlási mánia" a lakosság mintegy 5 százalékát érinti, a nők harmada lehet veszélyeztetett. A vásárlások átlagosan 40 százaléka az előzetes vásárlási szándékoktól függetlenül történnek, ebben nagy szerepet játszanak az akciók és a marketing-trükkök. A hazai felmérések emellett azt is mutatják, hogy a vásárlók 55 százaléka hagyatkozik a boltokban meghozott gyors döntésekre. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése