2018. május 3., csütörtök

Soulwave: „A magánéletünket nem feltétlenül kell a kirakatba rakni, hiszen zenekarként a zenénk fontos elsősorban!”

Fotó: Soulwave FB
A Soulwave-et 2007-ben alapította Fodor Máté énekes-dalszerző és Huszár Ádám gitáros. A zenekar dalait lélekemelő monumentalitás jellemzi: nagy ívű refrének, metaforikus dalszövegek, mindezt a modern akusztikus popzene köntösébe bújtatva. Több sikeres dal után a valódi áttörést a “Mindent elhittem” című szám hozta meg a zenekarnak 2016-ban. Legnagyobb slágerük a „Kalandor’ a Dal 2017-es döntőjéig jutott. A Soulwave igazi ereje azonban a koncertezésben rejlik: a csapat az összes jelentős nyári fesztiválon színpadra lépett, és könnyedén csinálnak teltházas klub bulikat szerte az országban. Május 3-án a Nagy-Szín-Pad tehetségmutató versenyén lehet szurkolni a bandának, ráadásul pénteken debütált új lemezük is! Fodor Mátéval a debreceni koncertjük alkalmával beszélgettem a Roncsban.
Pénteken jelent meg az első albumotok. Mesélnél erről!
Máté: A lemez gyakorlatilag 2015-2018-as időszakot foglalja magában. Elég sok kislemezünk és  videóklipes dalunk volt már, s ezt próbáltuk egy lemezzé gyúrni.  Ehhez készültek még új dalok, illetve régebbiek is vannak rajta, hiszen a Szélcsend például 2014-ben jelent meg. Ez számunkra egy nagy mérföldkő, hiszen végre sikerült egy nagylemezzé gyúrni mindezt.
És mi a helyzet az album címével?
Máté: Nincs címe. Az a helyzet, hogy nagyon sokat gondolkoztam azon, hogy kell-e külön lemezcím. Sokszor egy tök független címet vagy az egyik slágernek a címét adják az albumnak. Én egyiket sem tartottam olyan kézenfekvőnek, mert ez egy ilyen három-négy éves időszakot ölel fel és gyakorlatilag ez a Soulwave lemez maga a Soulwave. Elképzelhető, hogy a második lemezünk már egy sokkal  koncepciózusabb album lesz és ezért könnyebb lesz címet kiválasztani hozzá.

12 szám van az új albumon és négy dalhoz még nem jött ki klip. Elmondanád milyen sztorija van ezeknek vagy épp, hogy és miért kötődsz hozzájuk?
Magam Maradtam: Erre szerettem volna videóklipet forgatni, mert egy nagyon személyes hangvételű dalszöveg, történet. Ezzel a dallal tudunk a legbensőségesebb hangulatot teremteni a koncerteken. Érdekes a Magam Maradtam kapcsán nagyon sokat beszélgettünk a rendezőnkkel, aki most már a hatodik klipünket forgatta. Neki ez volt a személyes kedvence és fölvázolta, hogy milyen szenvedős történet lesz benne, kesergés és ezzel meg kell fogni a néző szívét. Nagyon jól elképzelte, de végül úgy alakult, hogy a Hazakísérleket hozzuk ki, mert arra kész volt a klip és megbeszéltük, hogy elengedjük ezt a sztorit és majd hozok hasonlóan szomorú dalt.
Ködfátyol: Ezzel szoktuk elkezdeni a koncerteket, mert egy  tök jó indítást ad az egész bulinak.
Sose bánd: Ez is nagyon érdekes történet, mert ezt is áthangszereltük, mint a Hazakísérlek című számot. Próbáltunk ebben a dalban sokkal nagyobb arányban elektronikus hangszereket használni (dob, szintetizátorok). Ez egy kísérletezős dal és nagyon szeretjük.
Mindenki Szelíd: 2014-ben, mikor a Szélcsend megjelent, akkor jött ez is ki. Felkerült annak idején a Youtubera egy háttérképes lyric videó formájában.
Több klip már nem fog készülni ezek közül valamelyikhez?
Máté: Most, hogy megjelent ez a lemez lezártunk egy időszakot. Szeretnénk ősszel már egy-két új dallal kijönni, amihez új videóklipek készülnek. Most már nem szeretnénk visszanyúlni ehhez a lemezhez.
Az interjú folytatása elérhető a Music Backstage oldalán!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése